Web Analytics
Osmani Pendarovskom: Potreban jedinstven odgovor na destabilizujuće aktivnosti ruskih satelita - BetaRS

Osmani Pendarovskom: Potreban jedinstven odgovor na destabilizujuće aktivnosti ruskih satelita

Kosovo | 11.09.2023 | access_time 14:15
Osmani Pendarovskom: Potreban jedinstven odgovor na destabilizujuće aktivnosti ruskih satelita
Foto: Beta/STA/Daniel Novakovic

Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas je u Skoplju, na marginama samita Procesa Brdo-Brioni, razgovarala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim o bilateralnim odnosima i o situaciji na severu Kosova, saopštio je njen kabinet.

Osmani je na sastanku, kako se navodi, "obavestila Pendarovskog o koracima koje je Kosovo preduzelo u cilju deeskalacije situacije na severu zemlje i istakla potrebu za jedinstvenim odgovorom na destabilizujuće aktivnosti ruskih satelita, kao i protiv organizovanih kriminalnih grupa".

Ona je "potvrdila posvećenost nastavku odličnih i stabilnih odnosa" Kosova sa Severnom Makedonijom i navela da "obe zemlje imaju zajedničku viziju za stabilan Zapadni Balkan i integraciju u evroatlantske strukture", navodi se.

"U tom kontekstu, predsednica Osmani je iznela potrebu za kontinuiranom podrškom Severne Makedonije članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i zahvalila toj zemlji na dosadašnjoj podršci", piše u saopštenju.

Ona je rekla da Kosovo, uz podršku prijateljskih zemalja, može da postigne "značajan napredak" na putu ka članstvu u EU i NATO-u, i ocenila da bi on doprineo "dugoročnom miru i stabilnosti u regionu".

Sagovornici su istakli značaj jačanja političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa Kosova i Severne Makedonije i izrazili obostranu posvećenost unapređenju regionalnog mira i stabilnosti, dodaje se.

Teme