Web Analytics
Građani Kosova privedeni u S.Makedoniji zbog nelegalnog prelaska granice i vožnje po Šar-planini - BetaRS

Građani Kosova privedeni u S.Makedoniji zbog nelegalnog prelaska granice i vožnje po Šar-planini

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 12.09.2023 | access_time 12:35
Građani Kosova privedeni u S.Makedoniji zbog nelegalnog prelaska granice i vožnje po Šar-planini
Četiri građanina Kosova su privedena u Nacionalnom parku "Šar-planina" u Severnoj Makedoniji jer su nelegalno prešla granicu i vozila kros-motocikle u zoni stroge zaštite, objavio je taj nacionalni park.

U saopštenju se navodi da je služba Nacionalnog parka "Šar planina" zajedno sa policijom prilikom terenske kontrole u nedelju zatekla četiri građanina Kosova koji su kros-motociklima nelegalno prešli granicu krećući se po visokoplaninskim pašnjacima na teritoriji tog nacionalnog parka u zoni stroge zaštite.

"Zbog osnovane sumnje da je došlo do kršenja više zakona, uključujući i Zakon o zaštiti prirode, ta lica su privedena, a kros-motocikli su oduzeti", piše u objavi objavljenoj na fejsbuk stranci Nacionalnog parka "Šar-planina".

Kretanje motornih vozila u zoni stroge zaštite je zabranjeno i kažnjivo zbog uništavanja zemljišta i uznemiravanja zaštićenih divljih životinjskih vrsta.

Zona stroge zaštite Nacionalnog parka "Šar planina" u Severnoj Makedoniji sastoji se od pet celina i obuhvata najviše delove te planine koji se graniče sa Nacionalnim parkom "Šara" na Kosovu.

U toj zoni su najvažniji ekosistemi i staništa: glacijalna jezera, tresetišta, visokoplaninski pašnjaci, alpski kameni šumarci, vresišta borovnice, smreke i empetruma, najvažniji šumski ekosistemi, kao i značajni pejzaži i većina značajnih vrsta, posebno vaskularne biljke, dijatomeje, dnevni leptiri. 

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija