Web Analytics
Izraelski pisci, profesori i umetnici apelovali na Bajdena i Gutereša da se klone Netanjahua - BetaRS

Izraelski pisci, profesori i umetnici apelovali na Bajdena i Gutereša da se klone Netanjahua

Svet | Izvor: Beta-AP | 12.09.2023 | access_time 15:40
Izraelski pisci, profesori i umetnici apelovali na Bajdena i Gutereša da se klone Netanjahua
Više od 3.500 Izraelaca pozvalo je u otvorenom pismu predsednika SAD Džozefa Bajdena i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da se klone premijera Izraela Benjamina Netanjahua tokom njegove posete SAD iduće nedelje.

Danas objavljeno pismo ističe jaz između ultradesne vlade Izraela i delova izraelskog društva, a potpisali su ga i izraelski pisac David Gorsman i slikarka Tamar Geter.

Kabinet premijera je najavio da će Netanjahu putovati u SAD naredne nedelje, najpre u Kaliforniju, a potom u Njujork, na zasedanje Generalne skupštine UN.

"Netanjahu huška građane jedne protiv drugih, preti bezbednosti i ekonomiji zemlje, okreće leđa od istorijskog konflikta koji razdire Izrael - prisilne dominacije nad palestinskim narodom", navedeno je u pismu.

U objavljenom planu Netanjahuovog putovanja u SAD nema sastanka sa Bajdenom u Beloj kući.

Predsednik SAD je početkom ove godine izjavio da nema nameru da se "u bliskoj budućnosti" sastane s Netanjajuom, ali je taj stav ublažio u julu ostavljajući otvorenom mogućnost za neformalne razgovore tookom zasedanja GS UN.

Zaokret Izraela udesno pod Netanjahuovom vladom, koju čine partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, zaoštrio je veze sa ključnim saveznikom - SAD.

Netanjahuova nastojanja da reformiše pravosudni sistem da bi oslabio Vrhovni sud i dao više ovlašćenja vladajućoj koaliciji, izazvala su oštre kritike Vašingtona.

Američki zvaničnici su rekli da savezništvo SAD i Izraela mora biti ukorenjeno u zajedničkom pristupu demokratiji.

Bajdenova administracija je takođe izrazila nezadovoljstvo zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Veći deo međunarodne zajednice smatra ta naselja glavnom preprekom za mir sa Palestincima.

Netanjahu putuje u SAD u vreme kada je sporni plan reforme gurnuo Izrael u jednu od najvećih unutrašnjih kriza i izazvao proteste stotine hiljada Izraelaca u proteklih devet meseci.

Protivnici reforme upozoravaju da se njome uklanja ključna kontrola vladavine većine i da će vlast biti koncetrisana u rukama Netanjahua i njegovih ultradesnih saveznika što će ugroziti demokratske institucije.

Pristalice reforme su ocenile da neizbrano sudstvo, predvođeno Vrhovnim sudom ima previše ovlašćenja.

Bajden je izrazio zabrinutost kada je Kneset - izraelski parlament usvojio prvi ključni zakon reforme što je nazvao "nesrećnim".

Vrhovni sud Izraela je danas počeo da razmatra legalnost Netanjahuovog plana.

Izraelski profesori, lekari, umetnici, poslovni lideri, pa čak i vojni rezervisti su se izjasnili protiv reforme.

"Od samog početka osnivanja ekstremne ultradesne vlade, Netanjahuova koalicija je radila neumorno da podrije čuvare demokratije Izraela, oslabi Vrhovni sud, neutrališe medije i uništi ono malo kontrole i ravnoteže (vlasti) koje čuvaju zdravlje naše nacije”, navedeno je u otvorenom pismu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika