Web Analytics
Međunarodni festival animacije Animanima od 19. do 23. septembra u Čačku - BetaRS

Međunarodni festival animacije Animanima od 19. do 23. septembra u Čačku

Film i TV | 13.09.2023 | access_time 12:25
Međunarodni festival animacije Animanima od 19. do 23. septembra u Čačku
Međunarodni festival animacije "Animanima", 17. zaredom, biće održan od 19. do 23. septembra u Čačku, kao deo projekta "Čačak - Prestonica kulture Srbije 2023: Čačanska Rodna".

Na ovogodišnjem programu "Animanime" su 144 animirana filma od kojih su tri dugometražna i biće prikazani u revijalnom programu, saopštili su organizatori.

Festival će otvoriti novi film švajcarskog majstora animacije Žorža Švicgebela "Od jedne slike… do druge".

U glavnom takmičarskom programu za festivalski "Gran pri" nadmetaće se 32 ostvarenja iz 18 zemalja, a odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi animator Huan Pabalo Saramela iz Argentine, višestruko nagrađivana autorka Ana Nedeljković iz Srbije i animator iz Portugalije Žoao Gonzales, čiji je film "Trgovci ledom" ove godine bio u najužem krugu za Oskara.

Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne i duhovite filmove, a o nagradama u toj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Gracer iz Austrije, Andrijana Ružić iz Italije i Mate Horesnji iz Mađarske.

Pored animiranih ostvarenja, na festivalu će biti priređene i tri izložbe - "Strip i džez: Ritmovi prostora", čiji su autori umetnički direktor "Animanime" Milen Alempijević i istoričarka umetnosti iz Italije Andrijana Ružić, "Iza očiju svet", autora Tima Viljakainena iz Finske i izložba Marice Kicušić iz Srbije pod naslovom "Slovenska božanstva".

Na festivalskom programu su i animirani dokumentarci, animirane reklame i specijalni program pod naslovom "Tvrđava od kartona: Osam priča o slobodi", a biće organizovane i brojne radionice, prezentacije i predavanja.

"Animanima" se zatvara 23. septembra koncertom Dejana Krsmanovića i njegovog benda "Balkan Gypsy Quartet".

Ulaz na sve programe "Animanime" je slobodan, a festival organizuje Kulturni centar u Čačku pod pokroviteljstvom Grada i republičkog Ministarstva kulture.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama