Web Analytics
Otvaranje jubilarne sezone Beogradske filharmonije posvećeno Tasovcu - BetaRS

Otvaranje jubilarne sezone Beogradske filharmonije posvećeno Tasovcu

Muzika | 13.09.2023 | access_time 13:45
Otvaranje jubilarne sezone Beogradske filharmonije posvećeno Tasovcu
Foto: Emil Vas
Novu sezonu, posvećenu stogodišnjici orkestra, Beogradska filharmonija otvoriće zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, u petak 15. septembra na Kolarcu, saopšteno je danas.

Pod sloganom "Zauvek", taj jubilej će biti obeležen na svakom koncertu od septembra do juna, a prvi u sezoni biće posvećen nekadašnjem direktoru Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu.

"Baš kao što bi Tasovac želeo, koncertno slavlje u sezoni 2023/24 Beogradska filharmonija počinje megalomanski, sa najdužom simfonijom u standardnom koncertnom repertoaru - čuvenom Malerovom broj 3", navodi se u saopštenju Filharmonije.

Orkestar će u drugi vek postojanja ući sa više od 150 učesnika na bini Kolarca u izvođenju tog dela, a filharmoničarima će se pridružiti i ženski hor Collegium musicum, dečiji hor Kolibri kao i mecosopran Viktorija Masi.

"Osvedočenom specijalisti za Malera, šefu-dirigentu Gabrijelu Felcu ovo će biti šesta simfonija koju izvodi sa Beogradskom filharmonijom, sa ambicijom da zajednički zaokruže svih devet iz Malerovog opusa", dodaje se u saopštenju.

Felc je naveo da je Malerova Treća "zaista šampion među simfonijama" i da će na bini Kolarca biti izvedeno 100 minuta muzike za svih 100 godina orkestra.

"Pogotovo se radujem ponovnom susretu sa beogradskom publikom jer sam dirigovao u mnogim gradovima po celom svetu, a publika Beogradske filharmonije je apsolutno najposebnija. Ona deli sa nama ogromni entuzijazam i sa velikom pažnjom prati izvođenje našeg orkestra, što je zaista neprocenjivo", rekao je Felc.

U anketi Muzičkog magazina Bi-Bi-Si-ja (BBC) sprovedenoj među dirigentima, Malerova Treća je izglasana za jednu od deset najboljih simfonija svih vremena, dodaje se u saopštenju.

Za svečano otvaranje filharmonijske sezone, kako su naveli iz Filharmonije, vlada ogromno interesovanje, pa će biti uvedene karate za stajanje koje će biti u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama