Web Analytics
Poljoprivrednici za BETU: Srbija ekonomski tigar a subvencije još neisplaćene - BetaRS

Poljoprivrednici za BETU: Srbija ekonomski tigar a subvencije još neisplaćene

Društvo | 14.09.2023 | access_time 13:45
Poljoprivrednici za BETU: Srbija ekonomski tigar a subvencije još neisplaćene
Foto: Beta/SASA DJORDJEVIC

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je danas da je stanje u poljoprivredi izuzetno teško, jer na svim poljoprivrednim kulturama imaju gubitak, a sve subvencije, iako je kraj godine, još nisu isplaćene.

On je za Betu rekao da su neki poljoprivrednici dobili deo tih podsticaja, malo njih sve, a ostali ništa, čak ni za suncokret za prošlu godinu, pa čekaju novi, ko zna koji po redu obećani rok, 1. oktobar za kada je najavljena isplata.

"Vlast se hvali da je Srbija ekonomski tigar, da smo ušli u zlatno doba, a subvencije će stići na zimu, 'za skijanje'. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nam je lično demonstrirao kako doručkuje jeftin parizer iz 'njegove korpe', jer smo kažu odrasli na njemu, možemo da očekujemo sledeće nedelje da predsednik javno kupa ministra finansija Sinišu Malog, da pokaže kako je dobar jeftiniji šampon", rekao je Kleut.

Dodao je da je situacija u poljoprivredi izuzetno teška, da su cene poljoprivrednih proizvoda toliko pale da ne mogu da pokriju troškove proizvodnje, a da su seme, đubrivo i dizel izuzetno skupi.

"Kako da opstanemo u ovim uslovima? Jasno je zašto građani napuštaju i gradove i sela i odlaze u inostranstvo", rekao je Kleut.

Dizel za poljoprivrednike u Srbiji je, prema njegovim rečima, dva puta skuplji nego u Hrvatskoj jer košta 179 dinara po litru, u Hrvatskoj je oko 90 dinara po litru, a subvencije 300 evra po hektaru, a u Srbiji 18.000 dinara.

On je rekao da je potrošnja dizela po toj "zamrznutoj" ceni u Srbiji ograničena na 60 litara po hektaru, pa se dodatne količine kupuju po punoj ceni.

"Posle protesta, krajem proleća, dogovorili smo se sa vladom Srbije da se dizel oslobodi akcije od 1. januara 2024. godine, ali se to sada ne pominje", rekao je Kleut.

Prema rečima predsednika Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovice Jakšića, više poljoprivrednika nije dobilo subvencije nego što ih je dobilo.

Jakšić je rekao da se prijavio za subvencije prvi dan kada je počela registracija gazdinstava u e-agraru i da još ni dinara nije dobio.

"Po ovako niskim cenama žitarica i uljarica ne možemo da pokrijemo troškove čak ni sa rekordnim prinosima. 'Minus' je u proizvodnji svih poljoprivrednih kultura. Suncokret je prošle godine koštao od 73 do 80 dinara po kilogramu sada su nam uljare platile akontnu cenu od 35 dinara, a da li će još nešto doplatiti je veliki znak pitanja", rekao je Jakšić.

On je rekao da poljoprivrednicima ni vreme ne ide na ruku, jer je toliko velika suša da se zemljište teško obrađuje, a trebalo bi da počne setva uljane repice.

Teme