Web Analytics
Bekteši: Jeftinije više od 50 prehrambenih proizvoda u S. Makedoniji od naredne srede - BetaRS

Bekteši: Jeftinije više od 50 prehrambenih proizvoda u S. Makedoniji od naredne srede

Region | 14.09.2023 | access_time 15:15
Bekteši: Jeftinije više od 50 prehrambenih proizvoda u S. Makedoniji od naredne srede
Foto: Dragan Gojic
Cene više od 50 osnovnih prehrambenih proizvoda biće snižene od naredne srede za najmanje 10 odsto, najvio je danas ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši.

On je to rekao nakon sastanka sa predstavnicima osam najvećih makedonskih trgovinskih lanaca u ministarstvu ekonomije, kojem su prisustvovali i direktor Državne tržišne inspekcije Goran Trajkovski i predstavnici Privredne komore.

"Nakon konstruktivne debate sa najvećim supermarketima u zemlji saglasili smo se da ima prostora za snižavanje cena osnovnih prehrambenih proizvoda i to su prihvatili kao znak dobre volje i kao društveno odgovorne kompanije", rekao je Bekteši na konferenciji za novinare.

Dodao je da će odluku snižavanju i zamrzavanju cena viće od 50 osnovnih životnih namirnica za namanje 10 odsto vladi Severne Makedonije predložiti na prvoj narednoj sednici.

Bekteši je najavio da će njegovo ministarstvo sledeće sedmice, osim odluke o snižavanju cena osnovnih prehrambenih proizvoda, napraviti i izmene i dopune Zakona o Državnoj tržišnoj inspekciji, kojima će joj povećati ovlašćenja tako da će inspektori moći da delju ekspeditivnije i da privremeno zatvaraju marketa bez čekanja sudskih odluka.

"Sledeće nedelje biće gotov  i Zakon o nefer trgovinskoj praksi, gde će se ukinuti skoro preko 20 odsto određenih dažbina u trgovinskom lancu,  od proizvodnje do trgovine, što će dodatno uticati na smanjenje maloprodajne cene", rekao je Bekteši.

Dodao je da bi odluka o zabrani akcijskoj i promotivnoj prodaji proizvoda u trgovinskom lancima do kraja novembra, koju je najavio juče, trebalo da stupi na snagu do kraja sedmice, ali je objasnio da će marketima biti dozvoljeno da akcijski snižavaju cene samo proizvodima kojima ističe rok upotrebe.

"U protivnom, ako budu sprovodili akcijske prodaje do 30. novembra slediće im sankcije", rekao je ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši.

Teme