Web Analytics
Evropa Nostra proglasila Viktoriju Aladžić dobitnicom nagrade Heroji nasleđa - BetaRS

Evropa Nostra proglasila Viktoriju Aladžić dobitnicom nagrade Heroji nasleđa

Politika | 14.09.2023 | access_time 15:45
Evropa Nostra proglasila Viktoriju Aladžić dobitnicom nagrade Heroji nasleđa
Foto: Milan Obradovic
Evropa Nostra Srbija je danas uz podršku Delegacije Evropske unije u Beogradu proglasila vanrednu profesorku Građevinskog fakulteta u Subotici Viktoriju Aladžić ovogodišnjom dobitnicom nagrade "Heroji nasleđa".

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas u EU info centru da se nagrada dodeljuje u okviru obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine sa temom "Živo nasleđe" koji se širom Evrope održavaju od 9. do 17. septembra sa ciljem podizanja svesti raznolikosti kulture.

"Individualni građani imaju veliki značaj u izgradnji svoje zajednice, naša je želja da se građani kao pojedinci osnaže da budu aktivni i da se aktivno angažuju u svojim zajednicama kada se radi o nasleđu. Dobitnica ovogodišnje nagrade je stoga pravi primer takvog aktivizma", rekao je Žofre.

On se zahvalio i čestitao Aladžić na njenom posvećenom i neumornom radu i predanom radu na očuvanju secesije u nejnom rodnom gradu Subotici i istakao da je njenim zalaganjem sinagoga u tom gradu postala vidljiva Evropskoj uniji koja je poslala sredstva za njeno renoviranje.

"Sinagoga u Subotici je pravi primer bogatsva i raznolikosti kulturnog nasleđa Srbije koje je deo zajedničkog evropskog kulturnog nasleđa i baštine", rekao je Žofre.

Predsednica Evropa Nostre Srbija Irina Subotic izjavila je da je zahvalna Žofreu što je nagradu stavio u kontekst očuvanja evropskog nasleđa u koje spada i nasleđe Srbije za koju se, kako je navela, treba boriti.

"Zbog toga je i ova nagrada pokrenuta i mi smatramo da je ona izuzetno važna jer će, nadamo se, da stimuliše mnogobrojne ljude koji će inače nevidljivi a koji se sa mnogo ljubavi, znanja, požrtvovanja, energije posvećuju očuvanju bilo lokalne bilo opšte evropske i srpske baštine", izjavila je ona.

Subotić je dodala da je ovogodišnja nagrada naglasila lični doprinos i veliku posvećenost baštini i da je Aladžić toliko duboko ušla u probleme srpske kulture.

"Naše nasleđe je ugroženo novim društvenim odnosima, novim interesima, zemljom koja se prodaje strancima, zemljom koju stranci ne vole i samo iskorišćavaju", rekla je ona.

Glumica Anita Mančić izjavila je da je u Srbiji zaboravljeno šta je to kulutra i nasleđe i šta su i duh i vrednosti ovog podneblja izrazivši nadu da će nagrada pokrenuti svagom "malog čoveka koji živi u nekoj sredini" da shvati značaj očuvanja nasleđa i identiteta.

"Treba da inspirišemo ljude da svako u okviru svojih mogućnosti, da svako u svom malom gradu, u svojoj maloj sredini u svom kvadratnom metru učini nešto da se očuva nasleđe jer imamo zaista veliku pomoć i bilo bi besmisleno da Evropa prepoznaje bolje i jače ono što su vrednosti ove zemlje", rekla je on. 

Članica upravnog odbora Evropa nostra Višnja Kisić rekla je da je Aladžić vanredna profesorka arhitekture na Građevinskom fakultetu u Subotici ali da nagrada ide zbog njenog šireg rada na različitim poljima.

"Pre svega njeno višedecenijsko istraživanje Subotice, pogotovo secesije u tom gradu. Njena arhiva je najsloženija i najpotpunija arhiva svih parcela u Subotici i ona to znanje deli sa svim studentima ali i građanima", rekla je ona.

Kisić je dodala da je Aladžić da prepoznata kao spona između građana i donosioca odluka i između Subotice, ostatka Srbije i  Evrope jer je postavila taj grad na mapu evropskih gradova secesije.

Teme