Web Analytics
Zeleno-levi front smatra da minimalna zarada od 47.000 dinara nije dovoljna - BetaRS

Zeleno-levi front smatra da minimalna zarada od 47.000 dinara nije dovoljna

Ekonomija | 14.09.2023 | access_time 17:20
Zeleno-levi front smatra da minimalna zarada od 47.000 dinara nije dovoljna
Foto Dragan Gojic
Stranka Zeleno-levi front ocenila je da nova minimalna zarada od 47.000 dinara, koju je vlada Srbije danas uvojila, nije dovoljna, već da bi trebalo da iznosi 52.000 dinara i da bude usklađena sa minimalnom potrošačkom korpom.

U martu ove godine, kako se dodaje u saopštenju, minimalna neto zarada je bila 40.000 dinara, a minimalna potrošačka korpa je iznosila 50.000 dinara.

Poslanik Zeleno-levog fronta u skupštini Srbije Robert Kozma naveo je da to znači da više od 400.000 ljudi koji danas u Srbiji primaju minimalnu zaradu i dalje neće moći sebi i svojoj porodici da obezbede osnovne životne potrebe.

"U proteklih godinu i po dana, Srbija je evropski šampion u inflaciji i rastu cena. Hrana i osnovne životne namirnice su u Srbiji poskupele za gotovo 50 odsto, kirije u proseku za 30 do 40 odsto, a poskupljenje nije zaobišlo ni struju i komunalne troškove", kazao je Kozma.

Prema njegovoj oceni, ukoliko građani koji primaju minimalac ne mogu sebi da priušte osnovne životne namirnice, "onda ih vladajući režim namerno gura i drži u siromaštvu".

"Nedopustivo je da građani koji pošteno rade ne mogu da žive dostojanstveno od svog rada. Umesto da se vlast uozbilji i da se svi pozabavimo merama za suzbijanje inflacije, oni kažnjavaju one koji zarađuju najmanje", naveo je Kozma.

Stranka je u saopštenju podsetila da je ministar finansija Siniša Mali više puta obećao građanima Srbije da će minimalna cena rada biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, ali da se to nije desilo.

"Ni sada, sindikati i Unija poslodavaca nisu postigli dogovor oko povećanja minimalne cene rada na sednici Socijalno-ekonomskog saveta održanoj prošlog četvrtka, a Vlada RS neće poslušati građane i ispuniti zahteve sindikata. Ovo je nastavak prakse ponižavanja sindikata, radnika i građana Srbije", dodaje se u saopštenju.

Teme