Web Analytics
Direktor EPS-a: Bezbednost i strogi standardi - prioritet za puštanje bloka B3 u Kostolcu - BetaRS

Direktor EPS-a: Bezbednost i strogi standardi - prioritet za puštanje bloka B3 u Kostolcu

Životna sredina | Izvor: Beta | 15.09.2023 | access_time 10:45
Direktor EPS-a: Bezbednost i strogi standardi - prioritet za puštanje bloka B3 u Kostolcu
Građani Srbije ne treba da brinu za zdravlјe i bezbednost kada je u pitanju blok B3 u termoelektrani "Kostolac", jer će on biti pušten tek kada budu ispunjeni svi strogi standardi i procedure proba, rekao je danas vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković.

"Kao direktor, ali i kao diplomirani elektro inženjer i neko ko je učestvovao u puštanju u rad velikog broja blokova i hidro agregata nakon revitalizacija, mogu da garantujem da će blok B3 biti urađen u skladu sa svim tehničkim normama i standardima. Probe i testiranja sistema rade se pažlјivo, jedan po jedan, što će omogućiti da novi blok nesmetano pustimo u rad po završetku ispitivanja", rekao je Živković za TV Pink.

Kako je objasnio, složenost ispitivanja ogleda se u broju sistema koji se tamo nalaze, od utovara, kotla, turbine, generatora, transformatora, kompleksnog sistema za upravlјanje blokom.

"Potrebno je uraditi sve neophodne procedure kako bi blok bio spreman za povezivanje na mrežu", rekao je Živković.

On je dodao da je juče završena potpala kotla i da je ova važna proba bila uspešna. Preduzete su sve mere za zaštitu životne sredine i biće u funkciji postrojenja za smanjenje uglјen dioksida, azotnih oksida i čestica.

To je, po rečima Živkovića, garancija da će emisije biti u skladu sa vrednostima predviđenim zakonom.

"U toku je puštanje u rad pojedinačnih sistema, a krajem septembra ili početkom oktobra očekuje se prvi izlazak bloka na mrežu. To ne znači puštanje u rad, već nastavak ispitivanja sistema", rekao je Živković.

Govoreći o snabdevanje građana i privrede električnom energijom tokom predstojeće zime, Živković je rekao da je EPS uradio planirane remonte i da se blokovi vraćaju na mrežu.

"Sa trenutnom popunjenošću deponija uglјa od čak 2,1 milion tona uglјa i hidroakumulacija, čije rezerve iznose oko 600 gigavat-časova, EPS će energetske potrebe Srbije pokriti iz svoje proizvodnje i osigurati bezbedno snabdevanje", kazao je Živković.

Podsetio je da je u toku konkurs za zapošlјavanje mladih elektro inženjera na poziciju dispečera, koja je veoma važna za dalјi razvoj i upravlјanje EPS-om.

"Ideja je bila da idemo korak dalјe i ponudimo mladim inženjerima praksu u EPS-u, kako bi se navikli na uslove i okruženje koji ih očekuju. Siguran sam da je EPS dobar poslodavac i da može da obezbedi dobar profesionalni razvoj", rekao je Živković.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina