Web Analytics
Ambasador Kine u UN o Tajvanu: Princip jedne Kine neće biti prekršen - BetaRS

Ambasador Kine u UN o Tajvanu: Princip jedne Kine neće biti prekršen

Svet | 15.09.2023 | access_time 10:45
Ambasador Kine u UN o Tajvanu: Princip jedne Kine neće biti prekršen
Stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama Džang Đun izjavio je da princip jedne Kine neće biti prekršen, povodom navoda vlasti Tajvana o učešću na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Nedavno su se tajvanske vlasti, u dosluhu sa nekim spoljnim snagama, ponovo pohvalile zbog učešća takozvanog Tajvana u Ujedinjenim nacijama i zatražile da se ponovo protumači Rezolucija 2758 Generalne skupštine UN. Ovo je još jedna politička farsa koju su inscenirale separatističke snage za 'nezavisnost Tajvana' i neke antikineske snage koje su objavile vest", kazao je Džang u četvrtak.

Džang je rekao da postoji "samo jedna Kina na svetu" i da je Tajvan njen "neodvojiv deo", prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Vlada Narodne Republike Kine (u Pekingu) je jedina legitimna vlada Kine. Ujedinjene nacije su međuvladina organizacija sastavljena od suverenih država. Kao provincija Kine, Tajvan nema osnova, razloga ili prava da učestvuje u Ujedinjenim nacijama i njenim relevantnim agencijama", naveo je Džang.

On je kazao da je Kina prethodno napravila odgovarajuće aranžmane za učešće tajvanskog regiona na Skupštini Svetske zdravstvene organizacije i na Skupštini Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva.

"Međutim, vlasti Demokratske progresivne stranke sa Tajvana tvrdoglavo su se založile za 'nezavisnost Tajvana' i odbile su da prihvate konsenzus iz 1992. godine. Odgovornost leži isključivo na njima", rekao je Džang.

Ukazao je da su Rezolucijom Generalne skupštine UN 2758, usvojenom 1971. godine, predstavnici Narodne Republike Kine priznati kao jedini legitimni predstavnici Kine u Ujedinjenim nacijama.

"Rezolucijom su predstavnici takozvanih tajvanskih vlasti proterani sa mesta koje su nezakonito zauzeli. Od tada je stav Ujedinjenih nacija po tom pitanju kristalno jasan i dosledan, uvek se pridržavaju principa 'jedne Kine' i Rezolucije 2758", naveo je Džang.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika