Web Analytics
U Beogradu sutra obeleževanje početka Evropske nedelje mobilnosti - BetaRS

U Beogradu sutra obeleževanje početka Evropske nedelje mobilnosti

Životna sredina | Izvor: Beta | 15.09.2023 | access_time 11:30
U Beogradu sutra obeleževanje početka Evropske nedelje mobilnosti
U Beogradu se sutra obeležava početak ovogodišnje kampanje "Evropske nedelja mobilnosti", pa će Delegacija Evropske unije u Srbiji i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Ušće Eko Festom, promovisati održivo kretanje u gradovima, koje doprinosi uštedi energije.

Svečano otvaranje "Evropske nedelje mobilnosti", čija je ovogodišnja tema "Uštedi energiju", počinje u 11 časova, na platou između dve Ušće kule u Beogradu, objavio je UNDP, ističući da promocija održivog kretanja u gradovima doprinosi uštedi energije u saobraćaju, unapređenju zdravlja ljudi i očuvanju životne sredine.

Najmlađe posetioce očekuje nagradni eko-kviz o održivoj urbanoj mobilnosti i Zelenoj agendi.

Takođe, biće predstavljeni ručno izrađeni električni bicikli i rikše, kao i mobilni solarni agregat koji omogućava da se električna vozila pune čistom energijom.

Prvih 20 posetilaca koji na događaj dođu biciklima biće nagrađeni vaučerima za kupovinu rolera, kaciga, štitnika, ili druge opreme za održivu urbanu mobilnost, a autor najkreativnijeg opisa iskustva o održivom kretanju u Beogradu dobiće električni bicikl.

Od 12 časova održaće se rekreativna biciklistička vožnja od Parka Ušće do Hotela Jugoslavija, sa povratkom na Ušće.

Podseća se da se "Evropska nedelja mobilnosti" održava svake godine od 16. do 22. septembra, kao vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje mobilnosti mnoge lokalne samouprave podstiču promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama.

Lokalne zajednice tradicionalno organizuju Dan bez automobila, promociju niskoemisionih transportnih sredstava, biciklizma, rolera, električnih vozila, radionice, izložbe i druge događaje.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina