Web Analytics
Nemačka vlada: Dodikova naredba da uhapsi Šmita bila bi nezakonita i antidejtonska - BetaRS

Nemačka vlada: Dodikova naredba da uhapsi Šmita bila bi nezakonita i antidejtonska

Region | 15.09.2023 | access_time 13:30
Nemačka vlada: Dodikova naredba da uhapsi Šmita bila bi nezakonita i antidejtonska
Foto: Beta/Printscreen/YouTube

Naredba predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da bude uhapšen visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopštila ja Vlada Nemačke.

Dodikove izjave protiv Šmita su potpuno neprihvatljive, naveo je portparol nemačke vlade u izjavi koju je medijima dostavila Ambasada Nemačke u Sarajevu.

"Dejtonski sporazum već gotovo tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u BiH. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom, on ima i punu podršku nemačke vlade", naveo je portparol.

Dodao je da je specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin upravo bio u poseti BiH i da je Dodiku još jednom preneo stav nemačke vlade.

"To ima i posledice. Pre nekoliko sedmica, Vlada Nemačke se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj i time na njihovo sukcesivno okončanje", navodi se.

Nemačka vlada ističe da je i Evropska komisija otkazala podsticaje za Republiku Srpsku.

"Vlada Nemačke ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije", naveo je portparol.

Dodik je prethodnih dana izjavljivao da Šmit, koga on ne priznaje za visokog predstavnika, nije dobrodošao u Republiku Srpsku i da je najbolje da ne dolazi u taj entitet jer bi mogao da bude uhapšen.

On je izneo i niz optužbi na Šmitov račun, nazivajući ga "generatorom političke krize" u BiH i osobom koja sa ambasadorom SAD u BiH Majklom Marfijem "radi na rušenju" Republike Srpske i njega lično.

Teme