Web Analytics
Lider srpske partije u Severnoj Makedoniji kritikuje miniranje kod zaštićenog spomenika - BetaRS

Lider srpske partije u Severnoj Makedoniji kritikuje miniranje kod zaštićenog spomenika

Region | 15.09.2023 | access_time 16:10
Lider srpske partije u Severnoj Makedoniji kritikuje miniranje kod zaštićenog spomenika
Predsednik Demokratske partije Srbije u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković upozorio je da je zaštićeni srpski spomen-kompleks "Zebrnjak" kod Kumanova ugrožen zbog ponovnog miniranja u blizini, uz prećutnu podršku makedonske vlasti.

"Ponovo se pokreće miniranje oko spomenika, ovoga puta da bi se zadovoljili apetiti albanskih partija, aždaje koja se nikada ne zadovoljava plenom, uz ćutanje ili prećutnu podršku makedonskih partija na vlasti. Mislim na Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM)", izjavio je Stoilković, opozicioni poslanik u Sobranju.

Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjak podignuta je u čast srpskim borcima poginulim tokom Kumanovske bitke u Prvom balkanskom ratu 1912. godine.

Stoilković, čija je stranka deo koalicije oko vodeće opozicione partije VMRO-DPMNE, naveo je da je njegova organizacija 2012. uspela da kod tadašnje vlasti isposluje dozvolu za očuvanje i uređenje spomen-kosturnice na Zebrnjaku i da 2014. zaustavi miniranje i da utvrdi zonu zaštite.

"Umesto da (vlast SDSM) o aktivnostima vezanim za ponovno miniranje oko spomenika obavesti nadležne srpske institucije, jer je spomenik pod zaštitom države i o tome postoje međudržavni sporazumi, oni koketiraju sa nekim srpskim organizacijama, i koriste ih na najbrutalniji način. Što zbog neiskustva i neznanja, ali i zbog ličnih frusrtracija", kazao je Stoilković.

Naveo je da "pored kriminala i korupcije, direktna korist od toga ide i albanskoj kompaniji KOOP inženjering" i dodao da "postoji poltička pozadina događaja".

"Već duže vreme postoje pokušaji da se Srbi i Srbija uključe u makedonske probleme, kojima je kumovla ova vlast (SDSM i albanska stranka DUI). Makedonske vlasti očajnički traže nešto za skretanje pažnje sa bugarsakog maltretiranja Makedonije kako bi se sve ovo iskoristilo za vraćanje u javni život teme satanizacije Srba i Srbije", rekao je Stoilković.

Udruženje za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Makedoniji i građani lokaliteta Tromeđa kod Kumanova juče su protestovali zbog odluke koncesionara "Granita" da nastavi sa miniranjem u kamenolomu u blizini zaštićenog spomenika kulture Zebrnjak (a1on.mk/macedonia/video-ne-trguvame-so-istorija-ne-davame-da-se-minira-kaj-zebrnjak-zhiteli-na-tromegja-go-shtitat-kulturnoto-nasledstvo).

Predstavnik tog udruženja Saša Ristić rekao je da ih je investitor prevario, jer je obećao da će odložiti miniranje za 17. septembar, ali je počeo da minira četiri dana ranije.

"Članom 79 stav 1 Zakona o kulturnom nasleđu jasno je propisano da preduzeće treba da ima posebnu odluku Vlade za eksploataciju nalazišta zlata ili drugih metala. Ovo je iskop običnog kamena koji se nalazi svuda u Makedoniji. Ovakvih iskopavanja ne bi trebalo da bude u zaštićenom prostoru jer miniranje nanosi štetu", kazao je Ristić.

Teme