Web Analytics
Ministarka Srbije za brigu o porodici na sastanku u Budimpešti: Država je zaslužna za poboljšanje - BetaRS

Ministarka Srbije za brigu o porodici na sastanku u Budimpešti: Država je zaslužna za poboljšanje

Društvo | 15.09.2023 | access_time 17:05
Ministarka Srbije za brigu o porodici na sastanku u Budimpešti: Država je zaslužna za poboljšanje
Foto: Pedja Vuckovic
Ministarka Srbije za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić je danas na jednom skupu u Budimpešti rekla da su pozitivni trendovi u broju novorođenih beba u Srbiji rezultat populacionih mera države.

Ona je u okviru 5. Demografskog samita u Budimpešti govorila na panel diskusiji o demografskim kretanjima i izazovima, na kojoj su učestvovali resorni ministri i državni sekretari Mađarske, Turske, Katara, Maroka, Bahreina, kao i predstavnici Slovenije i Kazahstana.

Istakla je da je poboljšanje demografske slike Srbije jedan od prioriteta vlasti, prenelo je njeno ministarstvo.

"Srbija u tom cilju realizuje brojne mere, od kojih su neke bile inspirisane onima koje primenjuje Mađarska" što je dovelo do povećanja stope fertiliteta na 1,63 odsto, a ta stopa je pre 10 godina bila 1,4 odsto, rekla je Kisić.

Ona je kao najznačajnije pronatalitetne mere navela finansijsku podršku porodicama s decom koja je u poslednjih 10 godina povećana i za 10 puta, kao i subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine, što se "na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića dodeljuju od 2020. godine".

Kisić je navela i podršku države za vantelesnu oplodnju koja je sada moguća i doniranim reproduktivnim materijalom.

Kisić se u Budimpešti sastala s ministrom za kulturu i inovacije Mađarske Janošem Čakom i s ministarkom Turske za porodicu i socijalna pitanja Mahinur Ozdemir Goktaš, s kojima je razgovarala o daljoj saradnji u oblasti demografije i populacione politike, a u razgovoru s ministarkom Turske rekla da je od velikog značaja za Srbiju razmena iskustava sa zemljama koje imaju pozitivniju demografsku sliku.

Teme