Web Analytics
Severnokorejskog vođu u Vladivostoku dočekao ruski ministar odbrane Šojgu - BetaRS

Severnokorejskog vođu u Vladivostoku dočekao ruski ministar odbrane Šojgu

Svet | Izvor: Beta-AFP | 16.09.2023 | access_time 13:00
Severnokorejskog vođu u Vladivostoku dočekao ruski ministar odbrane Šojgu
Severnokorejski vođa Kim Džong Un stigao je danas u Vladivostok na Dalekom istoku Rusije tokom svoje višednevne posete toj zemlji gde ga je dočekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, javila je ruska novinska agencija TASS.

Kim, kome je to prvi odlazak u inostranstvo od početka pandemije kovid-19, stigao je u Vladivostok iz Komosomoljska na Amuru gde je juče obišao fabrike aviondustrije.

Kim je stigao u grad Artiom vozom i otišao na aerodroma kod Vladivostoka gda su ga Šojgu i visoki ruski vojni zvaničnici poveli na razgledanje strateških bombardera i drugih ratnih aviona.

Svi avioni pokazani Kimu danas su među tipovima koji se bore u ratu u Ukrajini, uključujući bombardere Tu-160, Tu-95 i Tu- 22 s kojih se lansiraju krstareće rakete.

Šojgu koji je bio u poseti Severnoj Koreji u julu, danas je Kimu predstavio jednu od najnovijih ruskih raketa  -"Kindžal" koju nosi borbeni avion MiG-31, a prvi put je korišćena u borbama u Ukrajini, prema ruskom Ministarstvu odbrane.

Kim i Šojgu su zatim otišli u Vladdivostok, na fregatu admiral "Šapošnikov" ruske Pacifičke flote. Komandant ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov je obavestio Kima o odlikama tog broda i njegovog oružja u kojem su krstareće rakete dugog dometa "kalibr" koje ruski ratni brodovi ispaljuju na ciljeve u Ukrajini.

Kimove posete vojnim i tehnološkim objektima ove nedelje mogući su nagoveštaj toga šta on hoće od Rusije možda u zamenu za snabdevanje Rusije municijom zastarelih kalibara koju je većinom potrošila, ali ima oružje za nju.

Kim je doputovao u Rusiju u utorak, a sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u sredu na kosmodromu Vostočni, 8.000 kilometara istočno od Moskve. Sa njim je razgovarao gotovo pet sati. Kim je pozvao Putina da uskoro poseti Severnu Koreju, ali nije potpisan nikakav sporazum dve države, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je najavio da će Kim u Vladivostoku prisustvovati "demonstraciji" sposobnosti ruske Pacifičke flote.

U tom gradu blizu kineske i severnokorejske granice Kim Džong Un treba da poseti Savezni univerzitet Dalekog istoka i objekte Akademije nauke Rusije sa laboratorijama za pomorsku biologiju, najavio je Putin za rusku televiziju.

Zapad sumnja da Moskva želi da kupi oružje od Pjongjanga za borbu u Ukrajini, a da Severna Koreja hoće da od Rusije nabavi savremenu tehnologiju za svoje nuklearne i raketne programe.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika