Web Analytics
Od 20 godina do doživotnog zatvora okrivljenima za teroristički napad u Belgiji 2016. - BetaRS

Od 20 godina do doživotnog zatvora okrivljenima za teroristički napad u Belgiji 2016.

Svet | Izvor: Beta-AP | 16.09.2023 | access_time 15:50
Od 20 godina do doživotnog zatvora okrivljenima za teroristički napad u Belgiji 2016.
Belgijski sud je petoricu islamista kaznio sa od 20 godina do doživotnog zatvora zbog terorističkih napada 2016. godine u kojima su bombama ubijena 32 čoveka i ranjene stotine na aerodromu u Briselu i na briselskoj autobuskoj stanici, što su u istoriji te zemlje bili najsmrotonosniji mirnodopski napadi.

Prvookrivljeni Salah Abdeslam je prethodno osuđen na 20 godina zatvora za umešanost u razmenu vatre s policijom nekoliko dana pre napada, 22. marta 2016, te u presudi objavljenoj u petak nije dobio dodatnu kaznu zatvora. Razmena vatre se dogodila kada je policija slučajno otkrila njega i još jednog osumnjičenog u, kako su mislili, praznom stanu. Četiri policajca su tada bila ranjena.

Abdeslam uz to izdržava kaznu doživotnog zatvora u Francuskoj bez mogućnosti uslovnog otpusta zbog svoje uloge u napadima na kafe u Parizu, u pozorište Bataklan i na francuski nacionalni stadion 2015. godine. I Pariski i briselski napad povezani su sa istom grupom Islamske države.

U sudu u Briselu u ponedeljak Abdeslam je molio za milost, tvrdeći da nije učestvovao u samoubilačkim napadima u Belgiji, i da nije znao za plan.

"Ja sam satanizovan, osuđujete ste nekog ko to ne zaslužuje. Molim vas da budete fer", rekao je 34-godišnji Abdeslam koji je državljanin Francuske, prema belgijskom listu Suar (Soir).

Ukupno 10 optuženih bilo je na ovom najvećem suđenju u beljijskoj istoriji. Dva brata su oslobođena svih oštužbi. Ostalih osam je osuđeno za učestvovanje u aktivnosti terorističke grupe, a šestoro od njih i za terorističko ubistvo.

Abdeslam je jedini preživeli među ekstremistima Islamske države koji su napali Pariz u novembru 2015. godine. Posle više meseci bekstva on je uhvaćen u Briselu 18. marta 2016. godine. Moguće je da je njegovo hapšenje podstaklo druge pripadnike te grupe Islamske države da požure s napadima u glavnom gradu Belgije.

Takođe osuđen za terorističko ubistvo na suđenju je bio i Mohamed Abrini, Abdeslamov prijatelj iz detinjstva iz Brisela koji je pobegao sa belgijskog aerodroma Zaventem kada se nije aktivirao eksploziv. Osuđen je na doživotni zatvor.

Još dvojica optuženih za ulogu u planu samoubilačkih napada, Osama Krajem i Bilal El Mahuhi, osuđena su na doživotni zatvor, a treći, Ali El Hadad Asufi, na 20 godina zatvora.

Usama Atar, identifikovan kao mogući organizator smrtonosnih napada u Parizu i Briselu, osuđen je u odsustvu zbog teorističkog ubistva. Veruje se da je on poginuo u poslednjim mesecima borbi Islamske države u Iraku i Siriji, ali, pošto to nije potvrđeno, osuđen je na doživotni zatvor.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Atletika

IT