Web Analytics
Ruske diplomate proterane iz S.Makedonije zbog aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji, Moskva ljuta - BetaRS

Ruske diplomate proterane iz S.Makedonije zbog aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji, Moskva ljuta

Region | Izvor: Beta | 16.09.2023 | access_time 16:20
Ruske diplomate proterane iz S.Makedonije zbog aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji, Moskva ljuta
BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC
 Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je danas saopštilo da su proterana trojica diplomata Rusije jer su se bavila "aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", a ta odluka je naljutila Moskvu.

U saopštenju piše da je ambasador Ruske Federacije Sergej Bazdnikin u utorak, 12. septembra, bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije gde mu je uručena diplomatska nota kojom su nepoželjnim (persona non grata) proglašena trojica diplomata ruske Ambasade u u Skoplju.

"Takva odluka doneta je pošto su od nadležnih dobijene informacije o tome da su preduzimali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", navelo je Ministarstvo.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je u petak popodne sopštila da su "vlasti Severne Makedonije 12. septembra bez objašnjenja trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju proglasile personama non grata".

Ona je najavila da "neodgovorni i neprijateljski napad vlasti Severne Makedonije neće ostati bez odgovora" i ocenila da Skoplje "nastavlja da se kreće putem pogoršanja konfrontacije i dovode u ćorsokak bilateralne odnose koji su već u dubokoj krizi".

"Odluku da proteraju naše kolege smatramo neprikladnom željom rukovodstva te zemlje (Severne Makedonije) da svojim zapadnim zaštitnicima još jednom pokaže svoj značaj u borbi protiv imaginarne ruske pretnje", dodala je Zaharova.

Teme