Web Analytics
Protest 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu 20. put, tema RTS - BetaRS

Protest 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu 20. put, tema RTS

Politika | 16.09.2023 | access_time 19:05
Protest 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu 20. put, tema RTS
Foto: Beta/Amir Hamzagić

U centru Beograda, na početku 20. građanskog protesta "Srbija protiv nasilja" naglašeno je da RTS mora objektivno i nepristrasno da izveštava a okupljeni su potom krenuli u šetnju do centralne zgrade Javnog medijskog servisa u Takovskoj ulici.

Moderator protesta Smiljan Banjac je istakao da programe Javnog servisa Srbije plaćaju svi građani, i da okupljeni samo traže da radi u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

On je kazao da je 20-tak ljudi na RTS-u u potpunosti stavilo taj medij u službi vlasti, te pozvao ostale kojih, kako je rekao ima na hiljade, da prestanu da ćute.

Optužio je rukovodstvo RTS-a da stavilo u službu vlasti, te ih nazvao poltronima i ulizicama, podsetivši pri tome na naćin na koji izveštavaju, ali ne i o mnogobrojnim aferama.

"Da li ste vi normalni gde vam je integritet i profesionalizam", kazao je on.

Ocenio je i da među rukovodstvom RTS-a "vlada slepilo na sve što se dešava u Srbiji, osim kada su u pitanju aktivnosti vlasti".

"Preigrali ste se čak i za vaše profesionalne standarde koji su najniži u proteklih 30 godina, sram vas bilo", poručio je on.

Okupljeni su se uputili Dečanskom ulicom do zgrade Javnog medijskog sevisa, gde bi trebali da budu tačno u 19.30 sati, u vreme centalnog dnevnika.

Protest Srbija protiv nasilja: Od RTS-a zatraženo da ne bude 'propagandno glasilo SNS i Vučića'

Na protestu "Srbija protiv nasilja", koji se večeras održava ispred Radio-televizije Srbije (RTS), pročitani su posebni zahtevi upućeni javnom medijskom servisu, od koga se traži da istinito i blagovremeno izveštava o svim važnim temama.

Zatraženo je da se na RTS-u čuje različito mišljenje, kao i da "ne bude propagandno glasilo Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Fotograf Dragoljub Zamurović izjavio je ispred zgrade RTS-a da bi, da ne govori na večerašnjem protestu, "sa nekog krova" snimao povorku koja protestuje protiv nasilja.

"Nasilja u porodici, nasilja u vrtićima, kao u Pećincima, nasilja u školama, nasilja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, nasilja na ulicama, nasilja u opštinama, skupštini, 'pećini strogoj u kojoj živi babaroga', kako ja zovem REM-u", kazao je Zamurović.

Podsetio je na slučajeve nedavnog napada na aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštinića, kao i paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj.

"Svi ovi nasilnici imaju nešto zajedničko - svi su oni u jednoj jedinoj mafiji", ocenio je Zamurović.

Pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević iz Čačka ocenio je da okupljeni na protestu nisu pristali na nepravdu koja je doneta kada zahtevi "nošeni najstrašnijom tragedijom" nisu ispunjeni.

"Moje je da vas podsetim da dok oni kažu da ne daju Gašića i Vulina, dok oni brane tirane i ljude koji su psi na lancu krupnog kapitala, mi govorimo da ne damo reku, da ne damo Homolje, ne damo Mlavu, ne damo Jadar", kazao je Dimitrijević.

Dodao je da u Jadru ljudima trenutno bespravno ruše kuće, kao i da aktivisti na planini Kablar dobijaju kazne kada uklanjaju barikade koje je postavilo nečije privatno obezbeđenje.

"Prouzrokovali su to da kada vidimo mašine, mi ne mislimo da se gradi, nego mislimo da se bespravno ruši. U prvoj kategoriji zaštite na Kablaru hoće da stave stakleni vidikovac za potrebe Ane Brnabić i njenog brata", naveo je Dimitrijević.

Na kraju svog govora, pesnik je poručio "Nemoj rode stajati po strani, ulicom se Ustav brani".

Na kraju protesta, pročitani su i zahtevi dela opozicionih parlamentarnih stranaka, koje tehnički organizuju proteste "Srbija protiv nasilja", koje su ranije ove nedelje zatražile od Radio-televizije Srbije (RTS) proporcionalnu zastupljenost svih opozicionih grupa u skupštini Srbije u informativnim emisijama javnog servisa.

Zahtev su na pisarnici RTS-a predali poslanici Demokratske stranke, Ekološkog ustanka, Zajedno, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Novog lica Srbije i poslaničke grupe Pravac Evropa.

Te stranke su navele da je nužno da zastupljenost ne bude manja od 20 odsto u Jutarnjem programu, Prvom dnevniku, Beogradskoj hronici, emisiji OKO, Drugom dnevniku, emisiji Takovska 10 i svim drugim sadržajima koji su informativnog i društveno-političkog karaktera.

Tražili su da ta primena počne odmah, nevezano za predizbornu kampanju, jer bi se, ako to bude tokom te kampanje, zastuplljeost koju traže, svela na 45 dana pre dana izbora.

Po njihovim rečima, model proporcinalnog predstavljanja stranaka na javnim servisa postoji u mnogim zemljama EU, poput Nemačke.

Taj deo opozicije je tražio i pokretanje nove debatne emisije u večernjem terminu na prvom programu RTS-a, u skladu sa nalazima OEBS/ODIHR, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i mogućnost da te stranke pored grupnog, dobiju pozive u informativne emisije i samostalno, bez nužnog prisustva predstavnika "režimskih stranaka".

Protest 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu 20. put, tema RTS
Foto: Beta/Amir Hamzagić

Završen protest Srbija protiv nasilja, najavljeno okupljanje naredne sedmice

Protest "Srbija protiv nasilja" završen je večeras ispred zgrade RTS-a, uz najavu okupljanja i iduće sedmice.

Kako javlja reporter agencije Beta, prethodno su okupljeni zvižducima i duvanjem u trube izrazili nezadovoljstvo radom Javnog servisa Srbije, a na pomen imena direktora i glavnog i odgovornog urednika Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića i gromoglasno zviždali.

Po redu 20. protest "Srbija protiv nasilja" počeo je na platou ispred Skupštine Srbije, odakle su okupljeni u koloni došli do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, jer su nezadovoljni radom javnog servisa.

Teme