Web Analytics
Dvostruki jubilej časopisa Novi Zvuk - BetaRS

Dvostruki jubilej časopisa Novi Zvuk

Kultura | Izvor: Beta | 17.09.2023 | access_time 11:25
Dvostruki jubilej časopisa Novi Zvuk
Foto: Časopis Novi zvuk
U ponedeljak 18. septembra, u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra u Beogradu s početkom u 19.00 časova, biće održana Koncertna promocija 60-og broja Internacionalnog časopisa za novu muziku "Novi Zvuk" i  obeležena tridesetogodišnjica njegovog izlaženja.

Za tu priliku Ansambl za novu muziku "Gradilište" i  Trio "Pokret" izvešće dela srpskih kompozitorki Ljubice Marić i Svetlane Savić, a najavljeno je da će biti emitovano i delo kompozitora Zorana Erića.

Organizatori ovog jubileja, po mnogo čemu jedinstvenog i značajnog muzikološkog časopisa, su redakcija na čelu sa Mirjanom Veselinović-Hofman i  Katedra za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Časopis je pokrenut  krajem 1992, a prvi broj je izašao 1993. godine.

"Novi Zvuk"  baštini preko 90 godina dugu praksu promovisanja i predstavljanja pre svega savremenog muzičkog stvaralaštva koju je 1932. godine pokrenula  srpska muzikološkinja Stana Đurić-Klajn u časopisu "Zvuk", glasilu sa jugoslovenskim predznakom, ugašenim raspadom zemlje.

Od 1992. pod  imenom "Novi Zvuk/New Sound",  časopis u verziji na srpskom i engleskom stručno i naučno obrađuje i promoviše pre svega savremeno muzičko stvaralaštvo u Srbiji, ali i izvan nje.

  

 

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama