Web Analytics
Visoki zvaničnici Kine i SAD održali seriju sastanaka na Malti - BetaRS

Visoki zvaničnici Kine i SAD održali seriju sastanaka na Malti

Svet | Izvor: Beta | 18.09.2023 | access_time 10:40
Visoki zvaničnici Kine i SAD održali seriju sastanaka na Malti
 Visoki zvaničnici Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) održali su tokom vikenda nekoliko rundi sastanaka na Malti, dogovarajući se da razmene budu na visokom nivou i da se konsultuju o azijsko-pacifičkim poslovima, pomorskim pitanjima i spoljnoj politici.

Na sastancima su učestvovali Vang Ji, direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Salivan.

Vang je naglasio da je tajvansko pitanje prva crvena linija koja se ne može preći u kinesko-američkim odnosima, a SAD moraju poštovati tri zajednička kinesko-američka kominikea i ispuniti svoju obavezu da ne pružaju podršku "nezavisnosti Tajvana", prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Obe strane su sprovele iskrenu, predmetnu i konstruktivnu stratešku razmenu mišljenja o pitanjima stabilizacije i poboljšanja kinesko-američkih odnosa.

Vang je dodao da razvoj Kine ima snažnu unutrašnju pokretačku snagu i da sledi neizbežnu istorijsku logiku i da je nezaustavljiv, kao i da zakonsko pravo kineskog naroda na razvoj ne može biti uskraćeno.

Dve strane su se složile da nastave sprovođenje važnog konsenzusa koji su postigli lideri dve zemlje tokom njihovog sastanka na Baliju, razgovarali su o merama za dalju podršku i olakšavanje razmene kadrova između dve zemlje, dodaje CMG.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika