Web Analytics
Kurti: Borelj, Lajčak i Vučić sinhronizovali stavove protiv Kosova pre sastanka u Briselu - BetaRS

Kurti: Borelj, Lajčak i Vučić sinhronizovali stavove protiv Kosova pre sastanka u Briselu

Politika | 18.09.2023 | access_time 13:10
Kurti: Borelj, Lajčak i Vučić sinhronizovali stavove protiv Kosova pre sastanka u Briselu
Foto: Frederic Sierakowski
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj i izaslanik Unije za dijalog Miroslav Lajčak "sinhronizovali" stavove protiv Kosova uoči nedavnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Kurti je u Prištini, na zajedničkoj za novinare sa šefom pregovaračke ekipe Kosova Besnikom Bisljimijem, izjavio da je na sastanak u Briselu 14. septembra otišao "s konkretnim predlogom" zasnovanom na principu inkluzivnosti, što kako je rekao, znači da svaki član Osnovnog sporazuma dve strane treba da bude uvršten u plan redosleda implementacije.
 


"U aneksu je u tri konkretne klauzule određeno da se svaki član Osnovnog sporazuma mora primeniti i da strane ne smeju da izraze opstrukcije ni prema jednom članu. Na prvom bilateralnom sastanku sa Boreljom i Lajčakom od mene je zatraženo da odmah pređem na proces pregovora o statutu definisanom članom 7. osnovnog sporazuma u ​​vezi sa članom 10. Postalo je jasno da se takav korak ne može preduzeti bez potpunog dogovora o redosledu plana implementacije, tim pre što Vučić već neko vreme izjavljuje da nije prihvatio sporazum sa Kosovom i da će ga sprovoditi samo u skladu sa crvenim linijama Srbije", rekao je Kurti.

Ocenio je da Srbija i posrednici EU imaju "jasan stav protiv Kosova uopšte, a posebno protiv Osnovnog sporazuma".

"Otišli ​​su predaleko, ili će u potpunosti da sprovedu Osnovni sporazum ili ne mogu da sprovode samo ono što Srbija želi. Ova logika je mrtva i neće ići dalje. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži", izjavio je Kurti.

On je kazao da na prvom sastanku sa zvaničnicima EU u Briselu nije postignut ni "minimum dogovora" jer je po njegovim rečima, "stav Borelja i Lajčaka bio da redosled implementacije sporazuma treba da se uradi na taj način da to bude prihvatljivo čak i za Srbiju koja je želela Zajednicu srpskih opština kao prioritet i uklanjanje članova koji se tiču međusobnog fe fakto priznanja".

"Na trilateralnom sastanku sam bio suočen s scenarijom koji je Lajčak davno osmislio. Posle predlaganja plana redosleda koji je izradilo Kosovo, predsednik Srbije i Lajčak reagovali sa istim mišljenjem i sa istim koordinisanim zanemarivanjem tog predloga, navodeći da je 'veoma' nerealan", rekao je kosovski premijer.

Kurti je kazao da "ništa nije izmislio niti dodao planu".

"Nakon što su me Vučić i Lajčak sinhronizovano odbili, upitao sam ih da li je Srbija ikada dala bilo kakav predlog plana redosleda. Lajčak je sa potpunom sigurnošću rekao da i Srbija ima predlog. Tražio sam od njih neki dokument, ali mi ga nisu dali. Posle mnogo insistiranja, doneo mi je dokument za koji mi je rekao da je predlog Srbije za plan redosleda", rekao je Kurti.

Obacio je kao netačne Lajčakove navode sa konferencije za novinare po okončanju sastanaka da je odbio ponuđeni dokument a da ga je Vučić prihvatio.

"Ovakva informacija je neistinita. Takav Lajčakov dokument je 19. jula odbacio zamenik premijera Bislimi. Čemu ova besmislica i informacija iz Lajčakove kancelarije", upitao je Kurti.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Kosarka

Zelena Srbija

IT