Web Analytics
UN upozoravaju da bi bolest na poplavljenom istoku Libije mogla izazvati drugu razornu krizu - BetaRS

UN upozoravaju da bi bolest na poplavljenom istoku Libije mogla izazvati drugu razornu krizu

Svet | Izvor: Beta-AP | 18.09.2023 | access_time 16:40
UN upozoravaju da bi bolest na poplavljenom istoku Libije mogla izazvati drugu razornu krizu
Pošto su libijske vlasti prijavile širenje dijareje među stanovnicima poplavljenog grada Derne koji su pili kontaminiranu vodu, Misija Ujedinjenih nacija za podršku Libiji je danas upozorila da bi širenje crevnih bolesti u tom kraju, gde su poplave prošle nedelje ubile više od 11.000 ljudi, bilo "druga razorna kriza" koju bi bilo teško prevazići.

Misija UN je u saopštenju iznbela posebnu zabrinutost zbog zagađenja vode ta piće i nedostatka sanitarija i kanalizacije od rušenja dve brane od oluje Danijel u Derni.

Misija je saopštila da u Libiji deluje devet agencija UN koje pomažu otklanjanje posledica poplave i rade na sprečavanju širenja bolesti, a Svetska zdravstvena organizacija je poslala 28 tona medicinskog materijala.

Šef libijskog Centra za borbu protiv zaraznih bolesti Hajder al Salih je rekao da je u subotu bar 150 ljudi ima lo dijareju pošto su pili zagađenu vodu u Derni.

Katastrofa je donela retko jedinstvo Libiji, podeljenoj od 2014. godine nadvoje između rivalskih vlasti. Obe  strane imaju različite međunarodne pokrovitelje i sukobljene naoružane milicije.

Međutim obe vlade su poslale humanitarne timove u Dernu, ali pružanje pomoći ometaju loša koordinacija, teškoće u dostavljanju u najteže pogođena područja i uništena sva infrastruktura Derne i puteva do nje.

Ministar zdravlja istočne libijske vlade koja vlada i Dernom, Otman Abduldžael, rekao je u nedjelju da je počela  vakcinacija protiv bolesti koje se obično javljaju posle poplava.

Organizacija UN za naunu i kulturu UNESKO je saopštila da je zabrinuta za stanje arheološki važnih ruševina Kirene, drevnog grčko-rimskog grada 60 kilometara istočno od Derne.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Fudbal

IT