Web Analytics
Monumentalna skulptura Olge Jevrić prvi put u Srbiji postavljena u javnom prostoru - BetaRS

Monumentalna skulptura Olge Jevrić prvi put u Srbiji postavljena u javnom prostoru

Kultura | 18.09.2023 | access_time 17:55
Monumentalna skulptura Olge Jevrić prvi put u Srbiji postavljena u javnom prostoru
Foto: YTPrintScreen

Umetnička galerija "Nadežda Petrović" postavila je u Čačku prvu monumentalnu skulpturu vajarke Olge Jevrić (1922–2014) u javnom prostoru.

Skulptura "Raspon u tenziji" napravljena je od cementa, ferioksida i gvožđa, visoka je 4,5 metra.

Postavljena je na šetalištu Gradskog bedema, pored Zapadne Morave u okviru projekta "Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023".

Urađena je u Radionici skulptura "Kuzman" prema skulpturi malog formata vajarke Jevrić koja se čuva u njenom Legatu u Umetničkoj zbirki Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Autor projekta za postavljanja te skulpture je istoričar umetnosti Ljubiša Simović.

On je u katalogu napisao da je "punih šest i po decenija proteklo od kada je svet upoznao jedinstven i snažan umetnički dar Olge Jevrić", da bi se tek danas u javnom prostoru u Srbiji dočekalo otkrivanje monumentalne skulpture, jedne u dugom nizu, koje je autorka namenila takvom prostoru.

Istoričar umetnosti Ješa Denegri rekao je na svečanosti da je otkrivanje skulpture način da se kultura "zahvali i oduži" Jevrić.

"Svaka od njenih skulptura inkarnira neke od njenih vidjenja - ne samo usko skulptorskih problema, nego i nekih duhovnih značenja koja su za nju lično bila važna", rekao je Denegri.

Po oceni istoričara umetnosti skulptorski opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete jugoslovenske, srpske i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka.

"Njene vizionarske skulpture su novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale novo poglavlje jugoslovenske skulpture, istovremeno ostajući jedinstvena pojava na domaćem podneblju", saopštila je Umetnička galerija u Čačku.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama