Web Analytics
Kina objavila prvu sliku snimljenu novim teleskopom širokog polja - BetaRS

Kina objavila prvu sliku snimljenu novim teleskopom širokog polja

Tehnologija | 19.09.2023 | access_time 11:40
Kina objavila prvu sliku snimljenu novim teleskopom širokog polja
Foto: University of Science and Technology of China/Handout via Xinhua)

Teleskop širokog polja sposoban da pregleda čitavo nebo severne hemisfere pušten je 17. septembra u rad u severozapadnoj kineskoj provinciji Ćinghaj, a već je objavljena i njegova prva slika - galaksija Andromeda, udaljena preko dva miliona svetlosnih godina, piše Sinhua.


Teleskop širokog polja (WSFT) koji su razvili Kineski univerzitet za nauku i tehnologiju i Opservatorija Purpurna planina (Purple Mountain) u okviru Kineske akademije nauka, sada je najveći objekat za istraživanje vremenskog domena na severnoj hemisferi.


Zbog velikog raspona galaksije Andromeda na nebu, postojećim astronomskim teleskopima je teško da istovremeno uhvate precizan, pun pogled na galaksiju i njenu okolinu.


WFST, koji kombinuje veliko vidno polje i mogućnosti snimanja u visokoj rezoluciji, proizveo je višebojnu sliku galaksije Andromeda i njenih okolnih regiona. Teleskop je napravio sliku koristeći 150 fotografija snimljenih tokom više noći posmatranja.


Očekuje se da će teleskop, sposoban da pregleda celo severno nebo svake tri noći, pomoći naučnicima da prate dinamičke astronomske događaje i sprovedu astronomska istraživanja posmatranja u vremenskom domenu. Takođe se očekuje da će poboljšati kinesko praćenje objekata blizu Zemlje i mogućnosti ranog upozorenja.


Teleskop meri 2,5 metara u prečniku i nalazi se u gradu Lenghu, koji ima prosečnu nadmorsku visinu od oko 4.200 metara. Grad je poznat kao kineski "Marsov kamp" zbog svog erodiranog pustinjskog pejzaža, koji podseća na površinu crvene planete. 

Teme