Web Analytics
Vang Ji se sastao sa Sergejem Lavrovom - BetaRS

Vang Ji se sastao sa Sergejem Lavrovom

Svet | 19.09.2023 | access_time 13:15
Vang Ji se sastao sa Sergejem Lavrovom
Foto: Kineska medijska grupa
Član Politbiroa CK KP Kine, šef kineske diplomatije Vang Ji ocenio je posle sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi  da su kinesko-ruski odnosi zadržali zdrav i stabilni trend razvoja pod vođstvom lidera dveju zemalja.

Praktična saradnja je dalje produbljena, kulturna razmena i razmena između ljudi je šarenolika i brzo raste. Dugoročni prijateljski bilateralni odnosi sveobuhvatne strateške saradnje i međusobne koristi, ne samo da će pomoći razvoju država, već i doneti važan interes narodu, istakao je Vang Ji, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kako je naveo Vang, Kina i Rusija se pridržavaju nezavisne i samostalne diplomatske politike, saradnja između dveju strana nije upućena na treću stranu i neće biti pod intervencijom treće strane. Kao stalne
članice zemlje u SB UN, Kina i Rusija nose važne odgovornosti u očuvanju globalne strateške stabilnosti i unapređivanju razvoja i napretka sveta. Suočavajući se sa rastom unilateralizma i hegemonije, Kina i Rusija treba da prate trend razvoja i ispunjavaju svoje međunarodne odgovornosti, tako da jačaju stratešku saradnju i insistiraju na pravom multilateralizmu.

Lavrov je kazao da je predsednik Si Đinping ovog marta uspešno posetio Rusiji, sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, čime je dao jasan smer za budućnost rusko-kineskih odnosa. Rusija
je spremna da zajedno sa Kinom priprema dolazeće razmene na visokom nivou i produbljuje saradnju u više oblasti.

Dve strane su na sastanku održanom 18. septembra pozitivno ocenile proširenje BRIKS-a, izražavajući želje za izgradnjom platforme "velikog BRIKS-a".

Lavrov je predstavio svoje mišljenje o krizi u Ukrajini i izrazio je pohvalu kineskom stavu, odnosno brizi o
zabrinutostima svih strana.


Kineska medijska grupa - CMG

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika