Web Analytics
Komandant Kfora u oproštajnoj poseti kod načelnika Generalštaba Vojske Srbije - BetaRS

Komandant Kfora u oproštajnoj poseti kod načelnika Generalštaba Vojske Srbije

Kosovo | 19.09.2023 | access_time 17:20
Komandant Kfora u oproštajnoj poseti kod načelnika Generalštaba Vojske Srbije
Foto: Beta/Amir Hamzagić

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović primio je danas u oproštajnu posetu aktuelnog komandanta Kfora Anđela Mikelea Ristuču, koji će dužnost komandanta međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji predati sledećeg meseca.

Na sastanku u Generalštabu bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i rezultatima saradnje Vojske Srbije i Kfora za vreme mandata generala Ristuče, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Uz ocenu da je situacija na Kosovu i Metohiji i dalje nestabilna, na sastanku je istaknuto da je profesionalna saradnja Vojske Srbije i Kfora na svim nivoima u prethodnom periodu bila u funkciji smanjenja napetosti na terenu i prevencije eskalacije krize.

General Mojsilović je italijanskom generalu, kako se dodaje u saopštenju, zahvalio na korektnoj saradnji i ličnom zalaganju za uspostavljanje bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji, i poželeo mu uspeh na novim dužnostima.

Komandant KFOR-a: Političko rešenje potrebno za mir i stabilnost na Kosovu

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća izjavio je danas u Beogradu da je za mir i stabilnost na Kosovu potrebno političko rešenje, te da NATO zato podržava dijalog Beograda i Prištine.

Situacija na severu Kosova eskalirala je krajem maja, kada su Srbi protestovali zbog izbora Albanaca za gradonačelnike opština na severu u kojima je većinsko srpsko stanovništvo. Predstavnici Srba na Kosovu su izbore bojkotovali.

Ristuća je rekao da je uložen ogroman vojni i diplomatski napor da se ponovo uspostavi mirnija i uravnoteženija situacija nakon događaja u maju koji su pretili da naruše stabilnost.

"Oni samo potvrđuju da političko rešenje može doneti trajni mir i stabilnost u ovoj oblasti. Mnogo događaja, posebno oni od 29. maja potvrđuju da su politička rešenja potrebna. To je razlog zašto NATO i KFOR u potpunosti podržavaju dijalog u kojem posreduju EU i SAD", rekao je on na brifingu novinarima u Beogradu.

Situacija je međutim, dodao je, i dalje nestabilna i lako može da eskalira, ali je KFOR spreman da reaguje na bilo kakav razvoj događaja na terenu.

Pozdravio je što su se predstavnici Beograda i Prištine i nakon pojačanih tenzija vratili za pregovarački sto.

Ristuća je dodao da je konstraktivan pristup obe strane ključ da se stvore neophodni uslovi za trajnu bezbednost na Kosovu i širom regiona, a za dobrobit svih, ali i budućih generacija.

Svi ljudi na Kosovu, naveo je on, žele da žive u miru i u boljoj bezbednosnoj situaciji, i severno i južno od Ibra, a KFOR od početka ima najvažniju ulogu u očuvanju mira i bezbednosti te u tom smislu i oseća odgovornost.

Na pitanje novinara da li je potrebna dozvola KFOR-a kada je u pitanju slanje specijalnih jedinica policije Kosova na severu, Ristuća je rekao da sve što može uticati na bezbednost na Kosovu mora biti kordinisano sa misijom NATO-a.

Dodao je da je i za svaku aktivnost u vazduhu potrebno odobrenje KFOR-a.

Kada je reč o istrazi koju kosovske vlasti obavljaju u vezi sa napadom na vojnike KFOR-a, Ristuća je naveo da on nema novih informacija, ali da zna da se istraga vodi, kao i da se nada da srpske vlasti takođe istražuju one osobe koje su se vratile u Srbiju.

Sa sprskom vojskom imaju, naveo je, iskren i profesionalan odnos, često razmenjuju poglede na stvari i akcije te da eskalacija tenzija na to nije uticala.

Teme