Web Analytics
Bajden pozvao UN da se suprotstave agresiji Rusije na Ukrajinu - BetaRS

Bajden pozvao UN da se suprotstave agresiji Rusije na Ukrajinu

Svet | Izvor: Beta-AFP | 19.09.2023 | access_time 18:10
Bajden pozvao UN da se suprotstave agresiji Rusije na Ukrajinu
Ujedinjene nacije moraju "danas da se suprotstave namernoj ruskoj agresiji" na Ukrajinu da bi sprečile bilo kakvu buduću agresiju te vrste, izjavio je danas predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) prvog dana Opšte debate na upravo početom Godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

"Rusija veruje da će se svet umoriti i dozvoliti mu agresiju na Ukrajinu bez posledica. Ali postavljam vam pitanje: ako odustanemo od osnivačkih principa povelje Ujedinjenih nacija, koja će se država članica i dalje osećati zaštićenom", rekao je Bajden.

"Ako dozvolimo da Ukrajina bude rasparčana, da li je nezavisnost zemalja garantovana? Odgovor je: Ne!", rekao je on.

Bajden je rekao i da su klimatske promene "egistencijalna pretnja za celo čovečanstvo" i naveo talase vrućine, požare, poplave i sušu poslednjih meseci širom sveta.

Američki predsednik je govorio i o Kini i spremnosti na saradnju s njom da bi se izbeglo da se rivalstvo pretvori u sukob.

Bajden je rekao da su SAD spremne na saradnju s Kinom posebno u borbi protiv klimatske krize, u vreme kada su povećani kontakti na visokom nivou između dve velike sile.

Na zasedanju UN koje je danas počelo u Njujork, prvo je govorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Gutteres) koji je opisao "veoma sumornu sliku sveta u haosu", gde se geopolitičke tenzije "pogoršavaju", a globalno zagrevanje "najdirektnije podriva budućnost" čovečanstva.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika