Web Analytics
Direktor EPS-a: Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana - BetaRS

Direktor EPS-a: Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana

Izvori | Izvor: Beta | 20.09.2023 | access_time 11:30
Direktor EPS-a: Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana
BETAPHOTO/EPS/Danilo Mijatovic
Brži razvoj i veće učešće obnovljivih izvora energije neophodni su za sigurnost i nezavisnost elektroenergetskog sistema Srbije, a da bi to bilo ostvareno potrebna je minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković.

On je posle obilaska japanaske reverzibilna HE „Okutataragi“, snage 1.932 megavata, rekao da je ona primer tehnologije koja to omogućava i značajno doprinosi elektro sigurnosti Japana, saopštio je EPS.

Kako je naveo Živković, „Okutaragi“ je najveća reverzibilna HE u Japanu i jedna od najvećih u svetu, veoma impresivno postrojenje koje obezbeđuje potrebe za vršnom električnom energijom u trenucima kada je najpotrebnija.

"Iako veoma gabaritnih dimenzija reverzibilna HE 'Okutataragi', koja se nalazi u Asagu, u perfekturi Hjogo, pleni prirodom koja je okružuje, rekama i zelenilom. Takav princip rada reverzibilne HE potreban je Srbiji, a iskustva Japana biće veoma korisna", kazao je Živković.

Dodao je da je projekat reverzibilne HE „Bistrica“ za EPS strateški i da je to  jedna od najvažnijih investicija.

"Značaj ove RHE je u kapacitetu za skladištenje energije, a buduća RHE 'Bistrica', planirane snage 656 megavata, bila bi idealna za 'pokrivanje' oscilacija u radu obnovljivih izvora energije", rekao je Živković. 

Uoči obilaska reverzibilne HE „Okutataradži“ Živković je prisustvovao sastanku ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović sa predstavnicima japanske Agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Japanski zvaničnici izrazili su spremnost i volju da podrže projekat izgradnje RHE „Bistrica“, saopštio je EPS.

Teme