Web Analytics
Đilas: Inflacija, zaduživanje, finansiranje, investicije posledica stanja države - BetaRS

Đilas: Inflacija, zaduživanje, finansiranje, investicije posledica stanja države

Ekonomija | Izvor: Beta | 20.09.2023 | access_time 20:05
Đilas: Inflacija, zaduživanje, finansiranje, investicije posledica stanja države
Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da SSP predlaže da na trđžištu ne treba intervenisati smanjenjem cena samo nekih proizvoda, nego, po ugledu na Kanadu, videti strukturu cena 100 proizvoda koji se najviše prodaju u trgovnskim lancima i ko tu koliko zarađuje.

SSP je prenela da je Đilas za Televiziju Nova S izjavio da ima uslova koje treba ispuniti da bi se mogla suzbijati inflacija, a prvi je stabilnost u državi. "A da li ga imamo? Nemamo".

Drugi parametar je "prestanak selektivnog deljenja para, štampanja para, zaduživanja. Da li imamo to? Nemamo".

"Morate imati jasnu antimonopolsku politiku jer su mnoge cene kod nas jako visoke zbog monopola, da li je imamo? Nemamo. Poslednje je da li imamo kontrolu strukture cena. Nemamo ni to", ocenio je Đilas.

Đilas je rekao da je to model koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "propagirao pre godinu dana, kada je izašao na televiziju jednom od ovih stotina puta i rekao da je on zvao NIS i proizvođače benzina i tada je rekao da cene idu u rikverc".

SSP je, podsetio je on, prošlog vinkenda izdala "Deklaraciju za sprečavanje propadanja Srbije".

"Mi znamo da su porasle cene hrane, 56 do 58 odsto za tri godine, plate nisu porasle toliko, mi znamo da je svaka porodica u Srbiji zadužena za 1.000 evra samo u ovih devet meseci i da je dug 35 milijardi evra, znamo kolika je infacija, znamo kakvo je stanje što se tiče nasilja, kriminala, korupcije koja razdire sve živo. Zadužujemo se enromrno po jako visokim kamatama, naša Vlada danas čak uzima kredite od banaka sa kamatom 8.9 posto", nabrojao je Đilas.

Đilas je ocenio da Srbija treba da obustavi zaduživanje, da napravi pregled šta je zaista potrebno graditi od infrastrukturnih projekata.

"Da vidimo koliko trošimo para na korupciju" jer je "danas u svakom biznisu sa državom zarada od 50-80 posto koju neko uzima sa strane. Kad to isečemo, ostaju nam pare u budžetu", naveo je on.

"Rekli smo kako da promenom modela finansiranja zdavstva povećamo plate. Hoćemo ozbiljne strane investitore koji će dati plate iznad proseka i omogućiti sindikalno udruživanje. Za sve to je neophodno da se uskladimo sa Evropom. To ne moće bez bliske saradnje sa Evropskom unijom", rekao je predsednik SSP.

"Nama je ulazak u Evropsku uniju pečat na tome da mi živimo bolje", istakao je Đilas i dodao da bez usklađivanja sa EU "nema napretka".

"Zaboravili su svi, a to je bilo 15. maja prošle godine, Aleksandar Vučić je rekao: 'Skočiću u bazen na Tašmajadan u odelu ako dobijemo tu investiciju, očekujemo odluku jednog ozbiljnog proizvođača automobila da li će investirati u našu zemlju…' Jel' skočio u bazen Aleksandar Vučić? Pa nije", kazao je Đilas.

Rekao je da "taj investitor zaista nije došao" jer "nijedan ozbiljan, veliki strani investitor neće doći u zemlju koja se nije uskladila sa Evropom".

"Godine 2013. u Beogradu je broj novorođenih beba u jednom danu bio oko 50, broj umrlih 55, danas je broj rođenih beba tu negde, ali broj umrlih 65,5. To je realnost zato što je zdravstveni sistem takav, zato što ljudi loše žive, zato što smo svi pod pritiskom kako ćemo da preživimo. Ovde nema života, ovo je preživljavanje, SNS je ukrala normalnost. Srbija se brani obrazovanjem, a ne naoružanjem", zaključio je Đilas.

Teme