Web Analytics
U Španiji stočari zabrinuti zbog velikog porasta broja napada vukova - BetaRS

U Španiji stočari zabrinuti zbog velikog porasta broja napada vukova

Životna sredina | Izvor: Beta-AFP | 21.09.2023 | access_time 07:05
U Španiji stočari zabrinuti zbog velikog porasta broja napada vukova
Španski stočari su digli uzbunu zbog porasta broja napada vukova na stada, tražeći od Vlade da poništi zabranu lova na tu zaštićenu vrstu koja je na snazi od 2021. godine.

Po Koordinacionm savetu poljoprivrednika i stočara Španije (COAG), koji navodi podatke samo španskih regiona sa najvećim brojem vukova, 2022. je bilo 12.898 napada, a 2021. godine 10.560, te je povećanje od 19 odsto u samo jednoj godini.

Sada u Španiji u proseku ima "35 napada vukova svakog dana", podvlači COAG koji povećanje pripisuje reformi koju je u septembru 2021. uvela Vlada socijalističkog premijera Pedra Sančesa.

Do tada su severni regioni Španije smatrači vuka lovnom vrstom što je omogućilo da se određeni procenat ubija. Ali da bi se ujednačila pravila, taj lov je zabranjen širom zemlje, kao u Francuskoj i Italiji.

Cilj je da se "garantuje koegzistencija stočara i vukova", objasnila je tada ministarka za ekološku tranziciju Teresa ​​Ribera, rekavši da se oslanja na preporuke naučnika.

Za COAG, glavni španski sindikat poljoprivrednika, zabrana lova je, međutim, bila "greška" koju Vlada mora "odmah da ispravi". Potrebno je "duboko razmišljanje2 o statusu vuka, vrste "u ekspanziji", a ne "ugrožene", insistira udruženje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je početkom septembra najavila moguću reviziju statusa zaštite vuka, upozorivši na "opasnost" koju, po njenim rečima, predstavljaju te životinje.

Tu najavu su oštro kritikovala ekološka udruženja, poput WWF-a, koja su osudila "obmanjujuće informacije" koje je prenela ta nemačka zvaničnica, optužena da je vodila "netransparentan i neregularan proces konsultacija" o tom pitanju.

Po Evropskoj direktivi o staništima iz 1992. godine, većina populacija vukova u Evropi ima strogu zaštitu. Pitanje njihovog broja je, međutim, u središtu borbe brojkama stočara i udruženja za zaštitu životne sredine.

U Francuskoj je u ponedeljak predstavljen novi "plan za vukove" ​​koji bi trebalo da omogući "bolju ravnotežu" zaštite stada i očuvanja te vrste što su odmah kritikovali i stočari i branioci vukova.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina