Web Analytics
Nikezić (SSP): Vlada Srbije lošim merama doprinela većoj inflaciji, na jesen novi rast cena - BetaRS

Nikezić (SSP): Vlada Srbije lošim merama doprinela većoj inflaciji, na jesen novi rast cena

Politika | 21.09.2023 | access_time 10:30

Vlada Srbije je lošim merama doprinela većoj inflaciji, a na jesen sledi novi rast cena, ocenio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

"Republički zavod za statistiku objavi da je inflacija u prvoj polovini godine bila 15,3 odsto, znamo da je u Ukrajini inflacija 8,6 odsto pa ne postoji taj argument da smo uvezli inflaciju zbog rata u Ukrajini", rekao je Nikezić za TV Novu S.

Dodao je da je u Rusiji inflacija četiri odsto, u Evropskoj uniji 5,3 odsto i da je to što Srbija ima duplo veću inflaciju od njih posledica upravo pogrešnih odluka Vlade.

"Na jesen će biti povećanje akciza i cene struje i gasa i sve će to imati mnogo veći uticaj na inflaciju nego će ove more što se sprovode kako bi se snizile cene u prodavnicima imati bilo kakav uticaj na njeno smanjenje", rekao je Nikezić.




On smatra da se mere smanjenja cena sprovode isključivo zarad povećanja rejtinga vlasti i da neće uticati na bolji život građana.

"Inflacija je sitemski problem i mora se rešavati sistemskim merama. Moramo da imamo stabilnu državu na prvom mestu, a to nemamo, moramo da prestanemo sa neselektivnim davanjem para, a to dolazi ili iz prekomernog zaduženja ili štamapnja novca, moramo dav imamo efikasnu antimonopolsku politiku koju nemamo uopšte i aktivnu kontrolu strukture cena što je mera koja je izostala, a mnogo bi pomogla da smo je imali u prethodne dve godine kada su skočile cene hrane", ocenio je Nikezić.

Istakao je da je hrana u Srbiji poskupela mnogo više nego u Evropskoj uniji, mleko, meso i jaja su skuplji nego u Sloveniji, a plata je duplo manja nego tamo.

"Stranka slobode i pravde je tražila da se za 100 osnovnih životnih proizvoda utvrdi struktura cene i da vidimo ko se bogati u celom tom lancu snabdevanja i da onda država može na adekvatan način da reaguje, da suzbije prekomerno bogaćenje i da ima odgovoran odnos prema građanima što bi trebalo da bude njen osnovni zadatak", rekao je Nikezić.




Teme