Web Analytics
Vučić u UN: Zapad u slučaju Srbije pogazio sve principe koje danas brani - BetaRS

Vučić u UN: Zapad u slučaju Srbije pogazio sve principe koje danas brani

Politika | Izvor: Beta | 21.09.2023 | access_time 21:10
Vučić u UN: Zapad u slučaju Srbije pogazio sve principe koje danas brani
Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Njujorku, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, optužio vodeće zapadne zemlje da su u slučaju Srbije pogazile Povelju UN i sve principe koje danas brane.

Tokom 27-minutnog obraćanja, Vučić je rekao da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila "jedna od preteča brojnih problema sa kojima se svet danas suočava" i dodao da je svet u današnju situaciju dovelo "kršenje principa, i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od najmoćnijih zemalja, posebno onih koje su sebi dale za pravo da celom svetu drže političke i moralne lekcije".

"U ovoj sali, pre svega dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika SAD (Džozefa Bajdena) da je najvažniji princip u odnosima između država poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju pomenuo je ljudska prava", kazao je Vučić.

Naveo je da je to "sa neskrivenom radošću pozdravio", ali je dodao da je "jedini problem u svemu tome" bila činjenica da je nekoliko sati kasnije u prostorijama SAD video "predsednicu takozvanog Kosova (Vjosu Osmani), koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale secesijom od Srbije".

"I nemačka ministarka (spoljnih poslova Analena Berbok) je rekla da Nemačka čvrsto poštuje Povelju UN i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo kada bi bilo istinito. Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 donetu u ovom domu, negirajući i gazeći sve one principe koje danas brane", rekao je Vučić.

On je ukazao i da je "19 najmoćnijih zemalja" 1999. bez odluke SB UN odlučilo "da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu da bi, kako su rekli, sprečili humanitarnu katastrofu".

"Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije (Vladimir Putin) iskoristio iste te reči, pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja", kazao je Vučić.

Dodao je da se za govornicom u Generalnoj skupštini UN "svi zaklinju na poštovanje Povelje UN", ali da je upravo njeno kršenje "u korenu većine problema u međunarodnim odnosima".

Vučić je rekao da se obraća kao predstavnik "slobodne i nezavisne zemlje koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno nije spremna da okrene leđa tradicionalnim prijateljstvima koja je vekovima gradila".

"Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas, 78 godina od osnivanja UN, veruju da su principi Povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije", kazao je Vučić.

Naveo je da nema pravo da kao predsednik "jedne nevelike zemlje" govori o odnosima velikih sila, ali da "može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica".

"Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, formalno započet 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz kojeg dolazim", dodao je Vučić.

On je rekao da je "ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija doneta punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba" u Srbiji.

"Ova odluka je doneta u trenutku kada je Srbija imala vladu posvećenu evropskim i evroatlantskim integracijama, i kada je bila punopravna članica UN, ali i Saveta Evrope, OEBS-a i niza drugih međunarodnih organizacija. Međutim, to nije sprečilo pravno i političko nasilje upravo od onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice", kazao je.

Vučić je rekao i da su "besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti navodno sprovodile i navodne humanitarne krize, samo kap koja je prelila čašu laži i besmislica kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi njen integritet bio potkopan".

"Od trenutka pobede tih velikih 19 nad malom Srbijom, 70 odsto Srba sa Kosova i Metohije napustilo je svoja ognjišta, a Albanaca je 300.000 više nego što ih je ikada bilo na Kosovu i Metohiji. Toliko o pravu, toliko o pravdi", kazao je Vučić.

On je kazao i da se danas na Kosovu "odigrava ogoljeno nasilje koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti" kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Upravo sada, dok sedimo u ovoj sali, u Kurtijeve zatvore se odvodi novi kontingent Srba, uhapšenih pod fabrikovanim optužbama u sklopu njegove kampanje terora. Takve akcije traju već 20 meseci i to se pretvara u etničko čišćenje", naveo je.

Dodao je da "svi koji su počinili agresiju protiv Srbije danas drže pridike o teritorijalnom integritetu Ukrajine", koji Srbija poštuje i koji će nastaviti da poštuje "jer ne menja principe i politiku, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom".

"Ali, kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Srbije i onome što su uradili mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predstavnici malih zemalja u svetu čuli bezbroj puta: ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer je to jedini način da vaša zemlja napreduje", rekao je Vučić.

On je kazao i da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN.

"Stoga mi je teško da razumem kako neke zemlje i dalje nisu dosledne u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja", naveo je Vučić.

Vučić je zahvalio "globalnoj većini", rekavši da znatno više od polovine članica UN "ne podržava nasilno rasparčavanje" Srbije.

"Drago mi je da za većinu država članica UN dvostruki aršini ne postoje. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podržavate naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta, čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice danas, čuvate i svoje granice i mir", kazao je Vučić.

On je rekao i da se Srbija nalazi na evropskom putu i da ima "veoma dobru" saradnju sa SAD u gotovo svim oblastima, ali da će istovremeno čuvati "svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponoseći se dobrim odnosima sa svim narodima i državama Afrike, Azije i Latinske Amerike".

"Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj verskoj pripadnosti, zato su naši odnosi sa Kinom, Južnom Korejom, Japanom i brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou. Ne prekidamo ni važne istorijske veze sa Rusijom", naveo je.

Teme