Web Analytics
Kina jača mere protiv pranja novca - BetaRS

Kina jača mere protiv pranja novca

Svet | 22.09.2023 | access_time 16:30
Kina jača mere protiv pranja novca
Foto: Xinhua

Kineske vlasti objavile su smernice za jačanje saradnje nadzornih, tužilačkih i policijskih odeljenja u borbi protiv pranja novca u procesuiranju pronevera i krivičnih dela podmićivanja.

Smernice su zajednički izdali Nacionalna komisija za nadzor, Vrhovno narodno tužilaštvo i Ministarstvo javne bezbednosti, prenosi Sinhua.

Kada istražuju slučajeve pronevere i podmićivanja, nadzorni organi utvrđuju vlasništvo, izvor i odredište imovine i profit koji se dobija od nje. Oni bi trebalo odmah da proslede tragove ili informacije u vezi sa krivičnim delima pranja novca organima javne bezbednosti, navodi se u dokumentu.

Organi javne bezbednosti će se na zakonit način boriti protiv pranja novca i podzemnih bankarskih krivičnih dela, razbijati kriminalne organizacije i bande, blokirati kanale nezakonitog finansiranja i povratiti prihode stečene kriminalom, navodi se u saopštenju.

Organi tužilaštva će ispuniti svoje obaveze zakonskog nadzora jačanjem nadzora nad pokretanjem, istragom i procesuiranjem krivičnih predmeta za pranje novca. Ova tri odeljenja mogu da održavaju konsultacije o velikim slučajevima, koristeći tehnologije uključujući velike podatke kako bi poboljšali međuodeljensku saradnju u obradi slučajeva, u skladu sa smernicama.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena