Web Analytics
Frans pres: Prva grupa izbeglica iz Nagorno Karabaha stigla u Jermeniju - BetaRS

Frans pres: Prva grupa izbeglica iz Nagorno Karabaha stigla u Jermeniju

Svet | 24.09.2023 | access_time 16:40
Frans pres: Prva grupa izbeglica iz Nagorno Karabaha stigla u Jermeniju
Foto: Siranush Sargsyan/AP
Prva grupa izbeglica koja je pobegla iz Nagorno Karabaha stigla je danas u Jermeniju, konstatovala je agencije Frans pres, čiji su novinari na granici sa tom enklavom većinski nastanjenom Jermenima, a u kojoj je Azerbejdžan ove nedelje sproveo uspešnu blic ofanzivu.

Nekoliko desetina stanovnika te oblasti, uglavnom žene, deca i stariji stigli su u prihvatni centar koji je formirala jermenska vlada u Kornidzoru. Neke izbeglice su rekle za Frans pres da dolaze iz jednog pograničnog sela, dok su drugi rekli da su prešli duži put u toj planinskoj kavkaskoj oblasti.

Azerbejdžanske snage nastavljaju danas operacije za ponovno uspostavljanje kontrole nad Nagorno Karabahom, posle ofanzive koja je izazvala zabrnutost oko sudbine 120.000 ljudi koji žive u toj oblasti.

Jermenske vlasti u Nagorno Karabahu objavile su danas da su civili koji su ostali bez smeštaja zbog najnovjeg nasilja biti prebačeni u Jermeniju uz pomoć ruskih mirovnih snaga koje su prisutne na tom mestu od poslednjeg rata 2020. godine.

Azerbejdžan je obećao da će dozvoliti pobunjeničkim borcima koji polože oružje da napuste zonu ka Jermeniji. Azerbejdžansko ministarstvo unutrašnjih poslova danas je objavilo da će organizovati konvoje autobusa za te bivše borce, dodajući da oni mogu da odu i kolima.

Separatisti i zvaničnici Bakua u četvrtak su imali prvi niz pregovora o "reintegraciji" Nagorno Krabaha.

Planinska oblast Nagorno-Karabah i deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine.

Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Teme