Web Analytics
Egipatski opozicioni političar na meti špijunskog softvera - BetaRS

Egipatski opozicioni političar na meti špijunskog softvera

Svet | Izvor: Beta-AP | 24.09.2023 | access_time 19:10
Egipatski opozicioni političar na meti špijunskog softvera
Vodeći egipatski opozicioni političar Ahmed Altantavi više puta je bio na meti špijunskog softvera nakon što je objavio kandidaturu za predsednika, a sumnja se da egipatske vlasti verovatno stoje iza pokušaja hakovanja.

Grupa koja proučava kontrole informacija sa univerziteta u Torontu Sitizen Lab je u postu na blogu navela da je hakovanje bivšeg egipatskog poslanika Altantavija, počevši od avgusta, uključivao konfigurisanje veze njegovog telefona sa mobilnom mrežom Vodafone Egipat kako bi ga automatski zarazio špijunskim softverom Predator ako je posetio određene veb lokacije koje ne koriste bezbedni HTTPS protokol.

Citizen Lab je rekao da je pokušaj verovatno propao jer je Altantavi imao svoj telefon u "režimu zaključavanja", što Epl preporučuje korisnicima iPhone-a sa visokim rizikom, uključujući aktiviste za ljudska prava, novinare i političke disidente u zemljama poput Egipta.

Pre toga, počevši od maja, pokušali su da hakuju Altantavijev telefon sa Predatorom putem veza u SMS i Vocapu porukama na koje je morao da klikne da bi se zarazio.

Jednom zaraženi, špijunski softver Predator pretvara pametni telefon u daljinski uređaj za prisluškivanje i dozvoljava drugoj strani da izvuče podatke.

S obzirom da je Egipat poznati kupac proizvođača Predator-a, Citrok-a, i da je špijunski softver isporučen putem mrežne konekcije sa egipatskog tla, Sitizen Lab je rekao da deli "veliko uverenje" da egipatska vlada stoji iza napada.

Egipatski zvaničnici nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Altantavi, bivši novinar, najavio je u martu svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine protiv aktuelnog predsednika Abdela Fataha el Sisija.

Altantavi, članovi njegove porodice i pristalice žalili su se da su uznemiravani, što ga je navelo da zatraži od istraživača Sitizen Lab-a da analiziraju njegov telefon na potencijalnu infekciju špijunskim softverom.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika