Web Analytics
Kineski istraživači otkrivaju kako struktura vegetacije utiče na satelitsko posmatranje - BetaRS

Kineski istraživači otkrivaju kako struktura vegetacije utiče na satelitsko posmatranje

Životna sredina | 25.09.2023 | access_time 10:05
Kineski istraživači otkrivaju kako struktura vegetacije utiče na satelitsko posmatranje

Vegetacija predstavlja ključni deo kopnenih ekosistema i važan pokazatelj klimatskih promena. Tim kineskih istraživača, kako piše Sinhua, ustanovio je da strukturna složenost vegetacije može uticati na daljinsko satelitsko posmatranje.

Vegetacijski indeksi (VI), izvedeni iz satelitskih podataka, u širokoj su upotrebi za praćenje kopnenih ekosistema i praćenje svojstava biljaka, promena vegetacije i stresova u životnoj sredini.

Istraživači sa Kineskog poljoprivrednog univerziteta otkrili su da je nekoliko glavnih vegetacijskih indeksa iz satelitskog posmatranja iznad američkog kukuruznog pojasa više od onih iznad amazonske prašume, uprkos tome što ova druga ima veću površinu pod listovima. Kontradiktorni obrazac naglašava potrebu da se razumeju osnovni pokretači i njihovi uticaji kako bi se sprečila pogrešna tumačenja.

Istraživači su to neslaganje pripisali razlikama u strukturnoj složenosti. Oni su u časopisu Priroda, ekologija i evolucija (Nature, Ecology & Evolution) objavili da složene šumske strukture bacaju senke na makro nivou, što rezultira nižim spektralnim zelenilom u poređenju sa jednostavnijim kulturama.

Zeng Jelu, vodeći autor istraživanja, objasnio je da većina satelita koji posmatraju Zemlju ne posmatraju Zemlju u pravcu Sunca, pa je uticaj senki neizbežan. Međutim, osenčeni delovi takođe doprinose ugljeniku, vodi i energiji cele vegetacije. Zanemarivanje složenosti strukture vegetacije može dovesti do nesigurnosti u proceni promene vegetacije i trendova rasta, ometajući tačnu kvantifikaciju regionalnih i globalnih rezervoara ugljenika.

Naučnici su predložili da bi moglo biti korisno prilagoditi i ispraviti vegetacijske indekse koje posmatraju sateliti.

Istraživači su rekli da je studija donela nove uvide u daljinsko praćenje zelenila vegetacije, produbilo razumevanje karakteristika podataka daljinske detekcije i pružilo naučnu osnovu za buduća istraživanja vegetacije i klimatskih promena.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina