Web Analytics
Kina se udružuje s arapskim državama radi podsticanja digitalne ekonomije - BetaRS

Kina se udružuje s arapskim državama radi podsticanja digitalne ekonomije

Ekonomija | 25.09.2023 | access_time 10:10
Kina se udružuje s arapskim državama radi podsticanja digitalne ekonomije

Mamduh Nasef Abuelfetuh Elmasri, dekan Fakulteta umetnosti Univerziteta Tanta u Egiptu, rekao je da je bio duboko impresioniran napretkom kineske digitalne ekonomije tokom posete 6. sajmu Kine i arapskih država, koji otvorena u severozapadnoj kineskoj autonomnoj regiji Ningsia Hui.

"Kina ima vodeće svetske sposobnosti u oblasti digitalne ekonomije i veštačke inteligencije, što joj omogućava da podeli više iskustva sa nama", rekao je profesor, prenosi Sinhua.

Mamduh Nasef je među gostima iz više od 50 zemalja koji učestvuju u četvorodnevnoj manifestaciji. Ovogodišnji sajam obuhvata sajmove i forume o savremenoj poljoprivredi, trgovini i investicijama, prekograničnoj trgovini, kulturnom turizmu, zdravstvu, korišćenju vodnih resursa i meteorološkoj saradnji.

Poslednjih godina, ekonomska i trgovinska saradnja Kine i arapskih država proširila se sa tradicionalnih oblasti na nove kao što su avijacija, vazduhoplovstvo i digitalna ekonomija.

Mamdouh Nasef je rekao da će saradnja u oblasti računarstva u oblaku, 5G komunikacije, aplikacija veštačke inteligencije i usluga e-trgovine pomoći arapskim zemljama da oslobode svoj veliki potencijal u ovim sektorima.

Od 2016. Kina i arapske države grade mehanizam saradnje na Digitalnom putu svile u Ningsiji kako bi bili u toku sa trendovima digitalne transformacije.

Projekat uključuje jačanje internet saradnje, prekograničnu e-trgovinu, izgradnju pametnih gradova i obuku talenata.

Neke kineske kompanije, kao što su Huavej i ZTE, pokrenule su projekte pametnih gradova, aplikacija veštačke inteligencije i međunarodnej komunikacije u Saudijskoj Arabiji i Mauritaniji.

Šerif Jusef Ahmed Saleh, zamenik egipatskog ministra obrazovanja, rekao je tokom izložbe da je Egipat uspostavio digitalnu platformu i da želi da Kina s tom zemljom podeli svoju tehničku ekspertizu u e-trgovini,  digitalizaciji uprave, telemedicini i digitalnom obrazovanju.

Dok je drevni put svile proširio poglede ljudi na svet i obogatio njihove živote, novu, sličnu saradnju moramo prilagoditi digitalnoj eri, dodao je on.

"U oblasti prekogranične e-trgovine, digitalne usluge igraju sve raznovrsniju ulogu, omogućavajući impresivna iskustva kupovine i transparentnost lanca snabdevanja, između ostalog", rekao je digitalni ekonomista Ju Đianing na izložbi. "To doprinosi promociji onlajn trgovine između Kine i arapskih država”, dodao je.

Kina je sada najveći trgovinski partner arapskih država, sa prošlogodišnjim obimom trgovine koji se skoro udvostručio u odnosu na nivo iz 2012. godine dostigavši 431,4 milijarde američkih dolara. U prvoj polovini ove godine, prema podacima Ministarstva trgovine, trgovina i Kine i arapskih država iznosila je 199,9 milijardi dolara.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT