Web Analytics
Vlada RS povukla iz parlamentarne procedure neustavni zakon o nepokretnoj imovini - BetaRS

Vlada RS povukla iz parlamentarne procedure neustavni zakon o nepokretnoj imovini

Region | 25.09.2023 | access_time 13:55
Vlada RS povukla iz parlamentarne procedure neustavni zakon o nepokretnoj imovini
Foto: Milos Miskov
Vlada Republike Srpske (RS) povukla je danas, dan uoči održavanja sednice parlamenta RS, predlog zakona o nepokretnoj imovini, izjavio je za Radio slobodna Evropa (RSE) predsednik tog parlamenta Nenad Stevandić.

Kako je rekao, zakon je povučen "na doradu".

Reč je o zakonu prema kojem se omogućava knjiženje državne imovine u RS. Taj zakon je već dva puta suspendovao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Prethodno ga je van snage stavljao Ustavni sud BiH, proglašavajući ga neustavnim.

Prema tom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao RS, "po sili zakona" pripada njima, kako se navodi u njegovom pojašnjenju.

Ustavni sud i Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) u više navrata su presudili da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom, te je stoga ovakav zakon u suprotnosti sa ranijim odlukama Ustavnog suda BiH i OHR-a.

Raspolaganje državnom imovinom BiH je zabranjeno zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) i važi do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti. Na državnom nivou taj zakon nikada nije usvojen.

Teme