Web Analytics
Vetroelektrana kod Senja – dobar primer saradnje u okviru Pojasa i puta - BetaRS

Vetroelektrana kod Senja – dobar primer saradnje u okviru Pojasa i puta

Izvori | 26.09.2023 | access_time 09:20
Vetroelektrana kod Senja – dobar primer saradnje u okviru Pojasa i puta
Foto: Xinhua/Gao Lei

Vetroelektranu Senj na obali Jadranskog mora izgradili su Kinezi, a glavni inženjer projekta bio je lokalac Zlatko Prpić koji ističe da je reč o dobrom primeru saradnje Hrvatske i Kine u okviru Inicijative Pojas i put koji otvara nove šanse za kineske građevinske kompanije.  

"Mladi kineski inženjeri su zajedno sa nama stvorili ovo čudo", rekao je 63-godišnji inženjer za agenciju Sinhua.

Kineska građevinska kompanija Norinko internešenel (Norinco International) bila je glavni izvođač radova na izgradnji vetroparka koji je svečano otvoren u decembru 2021. i trebalo bi da ostane u funkciji 25 godina.

Vetropark proizvodi oko 530 miliona kilovat-sati (kWh) zelene električne energije godišnje i smanjuje emisiju ugljen-dioksida u Hrvatskoj za oko 460.000 tona godišnje.

Vetroelektrana Senj je toliko značila za Prpića da je sopstvenu projektantsku kompaniju preneo na svog sina kako bi se mogao fokusirati na rad na vetroparku koji se smatra projektom za primer Inicijative Pojas i put (BRI).

Inicijativa Pojas I Put predviđa trgovinske i infrastrukturne mreže koje povezuju Aziju sa Evropom i Afrikom duž drevnih ruta Puta svile.

"Radili smo u veoma teškim uslovima", priseća se Prpić, napominjući da je projekat bio i zahtevan i složen, ne samo zbog geografskog položaja u šumovitom i planinskom okruženju, već i zbog veličine i složene turbinske tehnologije.

Vetroelektrana je morala da se gradi tokom pandemije kovid-19 u prilično lošim vremenskim uslovima, uključujući snežne padavine, jak vetar i grmljavinu.

Prpić je bio odgovoran za planiranje i koordinaciju građevinskih radova. "Moj potpis je bio poslednji. Najviše sam ponosan na činjenicu da u procesu izgradnje niko nije povređen niti stradao", rekao je on.

Prpić je zahvalio kineskom timu za uspešan završetak projekta u predviđenom roku i rekao da je uspostavio bliske odnose sa kineskim timom tokom procesa izgradnje.

"Neki su živeli u blizini moje kuće, pa smo se družili i uveče. Dolazili bi kod mene na piće ili nešto. Kuvali su mi kinesku hranu i mnogo mi se dopalo", rekao je Prpić.

Iako je pokušavao da nauči da jede štapićima u kuhinji gradilišta, kineski radnici bi mu uvek pripremili kašiku i viljušku.

"Rekao bih im hvala, hvala što ste me pustili da radim za vas i da budem deo ovog projekta i hvala vam na prijateljstvu", rekao je Prpić.

On je istakao da budući da Hrvatska i Evropska unija (EU) ubrzavaju tranziciju na zelenu i obnovljivu energiju, vetropark kod Senja predstavlja veliku šansu za Norinko Internešenel i druge kineske kompanije jer mogu da pokažu naprednu tehnologiju i opremu u velikim projektima, istakao je on.

Teme