Web Analytics
Izraelska vojska ponovo napala ciljeve ekstremista zbog nasilja na granici Gaze - BetaRS

Izraelska vojska ponovo napala ciljeve ekstremista zbog nasilja na granici Gaze

Svet | Izvor: Beta-AP | 26.09.2023 | access_time 21:05
Izraelska vojska ponovo napala ciljeve ekstremista zbog nasilja na granici Gaze
U izraelskim vazdušnim udarima pogođeno je danas nekoliko ciljeva u pojasu Gaze, saopštila je vojska nakon što su Palestinci 12. dan zaredom protestovali kraj granice s Izraelom i sukobljavali se sa pripadnicima bezbednosnih snaga.

Izveštaja o žrtvama od izraelskih udara nije bilo.

Izraelska vojska je saopštila da je koristila dron, helikopter i tenk da napadne više punktova na severu i jugu Gaze koji pripadaju islamskom ekstremističkom Hamasu, vladajućem na toj palestinskoj teritoriji, u odgovoru na, kako je navedeno, "nasilne nerede" na ogradi između pojasa i Izraela.

Demonstranti bacaju kamenice i eksplozivne naprave, pale gume i pucaju na izraelske vojnike, navela je vojska.

Palestinski zdravstveni zvaničnici su rekli da je tokom današnjeg protesta pogođeno i ranjeno 11 ljudi.

Hamas, koji je silom preuzeo kontrolu nad Gazom od rivalskog, umerenijeg Fataha 2007. godine, kaže da su mladi Palestinci organizovali proteste zbog pojačanog nasilja na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali i navodnih provokacija u Jerusalimu.

U proteklim danima Palestinci su takođe puštali zmajeve i balone preko granice na jug Izraela izazivajući požare na poljoprivrednom zemljištu i uznemiravajući stanovnike u pograničnom području.

Neredi su izbili početkom ovog meseca ubrzo pošto je Ministarstvo finansija Hamasa objavilo da će za više od polovine smanjiti plate javnih službenika, čime je produbljena finansijska kriza u toj enklavi koja je već 16 godina pod blokadom Izraela i Egipta.

Na osnovu dogovora proisteklih iz ranijih razumevanja o prekidu vatre gasom bogat emirat Katar je isplaćivao plate javnih službenika u pojasu Gaze, obezbeđivao direktan transfer novca u gotovini siromašnim porodicama i humanitarnu pomoć.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara je u subotu saopštilo da je počelo da deli po 100 dolara za oko 100.000 porodica kojima je potrebna pomoć na osiromašenoj teritoriji.

Iznenadno nasilje na graničnoj ogradi izazvalo je bojazan od šire eskalacije između Izraela i Hamasa koji su ratovali četiri puta, a često su izbijali manji sukobi.

Poznavaoci prilika međutim kažu da su nasilni protesti više povezani sa nastojanjima Hamasa da upravlja teritorijom i zaustavi pogoršanje ekonomske krize nego da uvuku Izrael u novi sukob.

"To nije eskalacija već zagrevanje da se izvrši pritisak na relevantne strane koje mogu da daju novac vladi Hamasa", rekao je Ibrahim Dalalša, direktor Centra horizont, palestinske istraživačke grupe sa Zapadne obale.

Izrael, dodao je on, takođe teži da zaustavi razmenu preciznim udarima na očito napuštene punktove ekstremista i izbegne grešku jer bi mogla da preraste u sukob koji ni jedna strane ne želi.

Teme