Web Analytics
Bela knjiga o zajednici zajedničke budućnosti čovečanstva - BetaRS

Bela knjiga o zajednici zajedničke budućnosti čovečanstva

Svet | 27.09.2023 | access_time 09:15
Bela knjiga o zajednici zajedničke budućnosti čovečanstva
Foto: Kineska medijska grupa - CMG

Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine objavila je danas belu knjigu naslovljenu “Globalna zajednica zajedničke budućnosti: Kineski predlozi i akcije”, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Ove godine se navršava deset godina otkada je predsednik Kine Si Đinping izneo filozofiju zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva sa ciljem da odgovori na svetsko, istorijsko i epohalno pitanje “kuda će otići čovečanstvo”, piše CMG i dodaje da je ta filozofija  svetu osvetlila put napred, a narodima širom sveta nudila kineska rešenja za zajedničku zaštitu zajedničkog doma i zajedničku izgradnju lepe budućnosti.

U protekloj deceniji, ideja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva se konstantno obogaćuje i razvija, a njene prakse se solidno odvijaju, dok je i ova ideja sve prihvaćenija među ljudima u svetu. Ideja prevazilazi egoizam i protekcionizam, ruši hegemonistički koncept pojedinih zemalja, i održava jedinstveno mišljenje Kine o razvojnom pravcu čovečanstva, što je od velikog značaja za solidarnu saradnju svih zemalja i zajedničko stvaranje lepe budućnosti, to je opšte priznanje međunarodne zajednice, navodi se u Beloj knjizi.   

Stvaranje zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva je lepa vizija, ali i istorijski proces. Kada sve zemlje jedinstveno i udruženo idu pravednim putem i krenu ka ispravnom pravcu, mogu da ostvare ovaj ambiciozni cilj, dodaje se u Beloj knjizi.

Bela knjiga broji 22 hiljada karaktera i deli se u osam poglavlja i završne reči u pet delova: Čovečanstvo na istorijskoj raskrsnici, Odgovor na pitanje epohe i oslikavanje vizije budućnosti, Ukorenjavanje duboko u tlo istorije i kulture, Definisan cilj i pravac, ali i put ka ostvarenju, Kina je inicijator ali i pravi akter, navodi CMG.

Foto: Kineska medijska grupa

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika