Web Analytics
Opština Čajetina odbacila optužbe Kreni-promeni da ugrožava Ribnički jezero - BetaRS

Opština Čajetina odbacila optužbe Kreni-promeni da ugrožava Ribnički jezero

Politika | 27.09.2023 | access_time 11:40
Opština Čajetina odbacila optužbe Kreni-promeni da ugrožava Ribnički jezero
Foto: Nikic
Opština Čajetina negirala je danas tvrdnje organizacije "Kreni-promeni" da namerava da uništi jedini rezervoar pijaće vode na Zlatiboru i dodala da će Ribničko jezero ostati siguran izvor vode za piće u tom mestu.

"Ribničko jezero neće biti korišćeno u rekreativne i sportske namene sve dok se u funkciju ne stave novi izvori snabdevanja opštine Čajetina pijaćom vodom, a čak i tada, kada se jezero ne bude koristilo za vodosnabdevanje građana, svi korisnici će morati da poštuju veoma stroge ekološke propise, od korišćenja plovila na električni pogon do izgradnje privremenih plutajućih objekata od prirodnih materijala", saopštila je opština Čajetina.

Ta opština je tako odgovorila na peticiju "Kreni-promeni" kojom se poziva na hitno zaustavljanje lokalne smaouprave u njenoj "nameri da uništi jedini rezervoar pijaće vode na Zlatiboru".

Opština je dodala da će novi izvor vodosnabdevanja biti Sušička vrela, za šta je već položeno više od četiri kilometra cevovoda i kupljeno još 12 kilometara cevi.

"Takođe se radi na planskoj dokumentaciji za još četiri vodozahvata iz kojih će se vodom snabdevati stanovništvo i posetioci opštine Čajetina i Zlatibora, tako da će njihovom realizacijom u potpunosti biti zadovoljene potrebe vodosnabdevanja opštine u narednim decenijama", dodaje opština.

U saopštenju se ocenjuje da je naslov peticije "Planirana urbanizacija Ribničkog jezera" nešto što liči na politički pamflet i da je autori ne bi ni organizovali da su pratili odluke Skupštine opštine Čajetina.

"Čajetina poslednjih godina prednjači u projektima zaštite čovekove okoline i postavljeni cilj je da veoma brzo postane prva ekološka opština u Srbiji. Izgradnjom pogona za preradu otpadnih voda na Zlatiboru i više nego zadovoljavajućim početkom projekta primarne selekcije otpada na mestu njegovog nastanka, ostvarenje tog cilja je sve bliže, pa sigurno ne bi sebi dozvolili da narušimo svoj ugled i svoje strateške planove", dodaje se u saopštenju.

Teme