Web Analytics
Kineska biljna medicina koristi naučno-tehnološke inovacije - BetaRS

Kineska biljna medicina koristi naučno-tehnološke inovacije

Ekonomija | 27.09.2023 | access_time 11:55
Kineska biljna medicina koristi naučno-tehnološke inovacije

Na užarenom suncu u podne, zemljoradnik Jan Bajping vredno radi na poljima gde  uzgaja domaće lekovito bilje. Kako piše Sinhua, na poljima koja se nalaze u okrugu Longsi u gradu Dingsi, u severozapadnoj kineskoj provinciji Gansu, Jan je prošle godine zasadio pet mu (oko 0,33 hektara) lekovitog bilja a useve je prodao za ukupno 30.000 juana (oko 4.122 američka dolara).

"Očekujem povećanje prihoda od najmanje 1.000 juana po mu i imam više parcela ove godine",  rekao je Jan.

Grad Dingsi je poneo oznaku "milenijumskog grada medicine" i ključno je područje proizvodnje biljnih lekova na severozapadu Kine. Iz tog grada uglavnom potiču najčešće korišćene vrste kineskog bilja kao što su "radix astragali", "Angelica sinensis" i "Codonopsis pilosula".

U Dingsiju ima više od 500.000 seoskih domaćinstava, od kojih je preko 60 odsto angažovano na sadnji kineskog bilja. U proseku, svako domaćinstvo sadi više od šest mu lekovitog bilja.

Kineska biljna medicina postala je stub oslonac za stalno povećanje prihoda poljoprivrednika i revitalizaciju ruralne industrije u Dingsiju, gde je 2022. prihod od uzgoja i prerade kineskog bilja činio 20,5 odsto godišnjeg raspoloživog prihoda zemljoradnika po glavi stanovnika.

U 2019. godini, provincija Gansu je uspostavila banku germplazme za kineske biljne lekove, integrišući uvođenje i pripitomljavanje novih biljnih sorti, zaštitu resursa germplazme, transformaciju naučno-tehnološkog istraživanja i razvoja i naučnu obuku. Takve naučno-tehnološke inovacije su od velike koristi za ekonomsku efikasnost industrije biljne medicine u Kini.

U laboratorijskim uslovima u banci germplazme, osoblje može da pakuje i skladišti kinesko medicinsko seme kroz niz preciznih operacija kao što su sušenje, skrining, numerisanje i kodiranje, rekao je Li Guangven, pomoćnik agronoma u banci germplazme.

Svakom biljnom semenu daje se DNK bar kod, otkrio je Li. Informacije o germplazmi dostupne su skeniranjem bar koda pametnim telefonom.

Do kraja 2022. godine, provincija Gansu je sačuvala ukupno 3.264 kineske biljne germplazme, sa 94 zastupljene vrste.

Do danas, Dingsi siti je uspeo da uspostavi bazu za uzgoj biljnog semena od 42.300 mu i bazu za uzgoj sadnica od 153.300 mu.

U međuvremenu, seoska kreditna zadruga u okrugu Longsi sprovela je veliku transformaciju terasastih biljnih polja koja su pogodna za mehanizovanu poljoprivredu i pozvala fakultete i istraživačke institute da daju smernice.

Očekuje se da će vrednost proizvodnje lekovitog bilja premašiti tri miliona juana u 2023. godini, dok su preduzeća za preradu tradicionalne kineske medicine (TCM) u gradu Dingsi povećala vrednost proizvodnje sa 3,5 milijardi juana u 2018. na sedam milijardi juana u 2022. godini.

U 2022. vrednost proizvodnje celog industrijskog lanca TCM-a dostigla je 42,5 milijardi juana u gradu Dingsi, a dodata vrednost je bila 4,624 milijarde juana.

Površina za sadnju koja se koristi za TCM materijala u provinciji Gansu dostigla je 4,91 miliona mu 2022. godine, sa standardizovanom stopom sadnje od 55 procenata i proizvodnjom od 1,47 miliona tona, naveo je  Liu Borongu, šefu administracije TCM u provinciji Gansu.

Vlasti kao što je Nacionalna uprava za tradicionalnu kinesku medicinu, ubrzavaju formulisanje dokumenata kako bi promovisali visokokvalitetni razvoj industrije TCM-a i pojačali naučno-tehnološka istraživanja širom Kine.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT