Web Analytics
Vrhovni sud Izraela razmatra peticije na zakon kojim se otežava smena premijera - BetaRS

Vrhovni sud Izraela razmatra peticije na zakon kojim se otežava smena premijera

Svet | 28.09.2023 | access_time 11:50
Vrhovni sud Izraela razmatra peticije na zakon kojim se otežava smena premijera
Foto: Foto: Ohad Zwigenberg/AP
Izraelski Vrhovni sud danas razmatra peticije na zakon kojim se otežava smena aktuelnog premijera i za koji kritičari tvrde da štiti Benjamina Netanjahua dok mu se sudi za korupciju.

To je deo ključnih peticija na predloženi paket zakona i mera vlade u cilju izmene pravosudnog sistema u zemlji.

Sudska rasprava vodi se u vreme kada protivnici reforme pravosuđa mesecima masovno protestuju protiv Netanjahuove vlade i kada se produbljuje jaz između nje i sudstva, koje Netanjahu želi da oslabi uprkos protivljenju bez presedana.

Peticije razmatra prošireno sudsko veće od 11 sudija što pokazuje važnost razmatranja.

Netanjahuova vladajuća koalicija, u kojoj su pored njegovog konzervativnog Likuda partije nacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, u martu je usvojila zakon kojim se omogućava da se premijer smatra nepodobnim da vlada samo iz medicinskih i mentalnih razloga.

Zakon takođe daje smo premijeru ili njegovoj vladi ovlašćenje da odluči o nesposobnosti lidera.

Prethodni zakon nije jasno određivao u kojim okolnostima se premijer smatra nesposobnim i ko ima ovlašćenje da to proglasi, što je ostavljalo otvorenom mogućnost da vrhovni tužilac preduzme korake protiv Netanjahua tvrdeći da je prekršio dogovor o sukobu interesa.

Kritičari kažu da zakon štiti Netanjahua da ne bi bio proglašen nesposobnim za funkciju premijera jer traje suđenje za korupciju.

Oni tvrde da postoji sukob interesa zbog Netanjahuovog učešća u reformi pravosuđa i da je zakon po meri Netanjahua, te da ohrabruje korupciju.

Na osnovu takvih kritika današnja sudska rasprava je fokusirana na to da li će zakon stupiti na snagu posle narednih parlamentarnih izbora, a ne odmah kako se ne bi intepretirao kao personalizovan.

Očekuje se da presuda bude doneta u januaru.

Desetine protivnika reforme pravosuđa okupilo se oko Netanjahuovog privatnog stana u Jerusalimu pred raspravu, dok su Netanjahuovi saveznici branili zakon.

Jedan od glavnih pristalica reforme Simha Rotman je izjavio za izraelski vojni radio da je odluka o raspravi o sudbini aktuelnog premijera štetna za demokratiju i da je ravna poništavanju rezultata legitimnih izbora.

On je rekao da je sud onog trenutka kada odlučuje o zakonu takođe zakonodavna, sudska i izvršna grana vlasti i da je to nedemokratska realnost.

Vlada Izraela nastoji da oslabi Vrhovni sud i ograniči sudsko nadgledanje svojih odluka, tvrdeći da želi da vrati vlast izabranim poslanicima i udalji je od liberalnog intervencionističkog sudskog sistema.

Nastojanja da se izmeni pravni sistem poklapaju se sa Netanjahuovim suđenjme za prevaru, zloupotrebu položaja i primanje mita u tri odvojena slučaja u šta su uključeni uticajni medijski moguli i bogati saradnici.

Netanjahu poriče optužbe i smatra ih delom "lova na veštice" koji su organizovali neprijateljski mediji i pristrasan sudski sistem.

Pravni eksperti i zvaničnici kažu da dogovor o sukobu interesa, postignut nakon što je Netanjahu optužen, ima za cilj da ograniči njegovo učešće u sudskim promenama.

Posle usvajanja zakona o nesposobnosti premijera Netanjahu je rekao da mu ruke nisu više vezane i da je preuzeo aktivnu ulogu u promenama.

To je izazvalo kritike vrhovne tužiteljke Gali Baharav-Miara i ona je ocenila da su "Netanjahuove izjave i dalje akcije potpuno nelegalne i sukob interesa".

Kritičari kažu da Netanjahu i njegova vlada nastoje da naruše delikatni sistem kontrole i ravnoteže vlasti i da vode Izrael ka autokratiji.

Reforma je gurnula Izrael u jednu od najgorih unutrašnjih kriza, produbila podele u društvu između onih koji žele da Izrael bude liberalna demokratija okrenuta Zapadu i onih koji teže da naglase konzervativniji jevrejski karakter zemlje.

Netanjahu je pokrenuo reformu uprkos protivljenju velikog dela izraelskog društva.

Tome su se usprotivili pravni eksperti, vodeći ekonomisti i tehnološki sektor, a stotine vojnih rezervista je najavilo da se neće odazivati na dužnost ako se sprovođenje reforme ne prekine.

Desetine hiljada ljudi protestuje svake subote tokom proteklih devet meseci.

Teme