Web Analytics
Haški tribunal podigao optužnice protiv Vojislava Šešelja i četiri saradnika - BetaRS

Haški tribunal podigao optužnice protiv Vojislava Šešelja i četiri saradnika

Politika | 28.09.2023 | access_time 15:40
Haški tribunal podigao optužnice protiv Vojislava Šešelja i četiri saradnika
Foto: Beta/Miloš Miškov

Članica Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke (SRS) i šefica pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Vjerica Radeta rekla je danas novinarima da je Ambasadi Srbije u Holandiji stiglo obaveštenje Haškog tribunala da je protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja i četvoro njegovih saradnika podneta optužnica zbog nepoštovanja suda.

Ona je dodala da ni Vojislav Šešelj ni njegov pravni tim nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje Haškog tribunala i da zato mogu samo da pretpostave da je to optužnica zbog objavljivanja i širenja poverljivih informacija.

"Šešelj je ceo proces koji je protiv njega vođen u Haškom tribunalu objavio u knjigama. Svaki dopis, svako obaveštenje, svaki dokument, među kojima se neki vode i kao tajni, Šešelj je objavio u 60 knjiga", rekla je Radeta.

Ona je objasnila da je Tribunal od maja 2021. godine zahtevao od lidera SRS da uništi tada 56 knjiga u kojima je javnosti predočen ceo proces vođen protiv njega. Navela je da je od tada Šešelj objavio još četiri knjige sa istom tematikom.

"Uz Šešelja, Tribunal je optužnice podigao i protiv Ljiljane Mihajlović, Ognjena Mihajlovića, Miljana DFamjanovića i Miroljuba Ignjatovića", rekla je Radeta.

Ona je prenela da Šešelj ne smatra tajnim podatke koje je objavio.

"Proces pred Tribunalom je završen pre toliko godina. Nijednom svedoku nije falila ni dlaka sa glave i ne vidimio zašto bi podaci bili tajni. Do kada Tribunal misli da ih tretira kao tajne? To nema nikakvog smisla", smatra Radeta.

Objasnila je da je Šešelj samo želeo da pokaže i da predstavi Haški tribunal "u pravom svetlu" i da "objasni kakav je to sud, čime se sve bavio, kako je poturao lažne dokaze i lažne svedoke, i kako ih je i pored toga on (Šešelj) 'razvalio' ".

"Naravno, postoji tu još jedan motiv: Tribunal nema više 'živih predmeta', pa sudije kojima je teško da se rastanu sa svojim funkcijama, na sve moguće načine sada pokušavaju da oforme neke predmete ne bi li nastavili da rade jer primaju mesečne plate od 30 do 40 hiljada evra", rekla je Radeta.

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Kosarka

Zelena Srbija

IT