Web Analytics
Vuletić: Srbija da preda Radoičića kosovskim institucijama, koje je priznala Briselskim sporazumom - BetaRS

Vuletić: Srbija da preda Radoičića kosovskim institucijama, koje je priznala Briselskim sporazumom

Politika | 30.09.2023 | access_time 15:40
Vuletić: Srbija da preda Radoičića kosovskim institucijama, koje je priznala Briselskim sporazumom
BETAPHOTO/ANA SLOVIC

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić ocenio je danas da je doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić priznao da je organizovao "terorističku grupu" koja je učestovala u sukobu sa kosovskom policijom u selu Banjska i da bi zbog toga Srbija trebalo da ga preda kosovskim institucijama.

Vuletić je u saopštenju podsetio da je Srbija Briselskim sporazumom prihvatila sudove Kosova, u kojima su sudije polagale zakletvu pred zakonima Kosova.

Prema njegovim rečima, predaja Radoičića, kako bi mu se sudilo po kosovskim zakonima, bila bi jedina ispravna odluka i "prekid neodgovorne politike Srbije koja bi korespondirala sa već potpisanim sporazumima i perspektivom srpskog društva".

"S obzirom da se radi o priznanju terorističkog akta, na Srbiji je da se opredeli hoće li štititi interese građana Srbije, srpske zajednice na Kosovu koja kroz ZSO može doći do mnogo bolje budućnosti, ukoliko ne traži novu Republiku Srpsku na Kosovu i koja ne može da se formira po zakonima Srbije već Kosova, ili će štititi Milana Radoičića", smatra Vuletić.

Ocenio je da slabost političara, bilo na vlasti ili opozicionih, "može da dovede do legitimnog udaljavanja srpske zajednice na Kosovu od ZSO, a i do mnogo gorih stvari u samoj Srbiji".

Teme