Web Analytics
Medvedev obećao još osvajanja u Ukrajini - BetaRS

Medvedev obećao još osvajanja u Ukrajini

Svet | Izvor: Beta-AFP | 30.09.2023 | access_time 19:30
Medvedev obećao još osvajanja u Ukrajini
Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev je danas obećao da će Rusija zauzeti još teritorija u Ukrajini.

On je to rekao godinu dana posle aneksije četiri ukrajinska regiona, koju je sadašnji predsednik Vladimir Putin predstavio kao dostignuće projekta "Nova Rusija" za stvaranje ruske teritorije na jugu i istoku Ukrajine.

"Specijalna vojna operacija (u Ukrajini) će se nastaviti do potpunog uništenja nacističkog režima u Kijevu i oslobađanja prvobitno ruskih teritorija iz ruku neprijatelja", napisao je Medvedev na Telegramu.

"Pobeda će biti naša. I još novih regiona će se pridružiti Rusiji", poručio  je Medvedev koji je sada u Savetu bezbednosti Rusije revnosni pobornik ruskog napada na Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u snimljenom govoru kojeg je danas emitovao Kremlj, obećao je "regeneraciju i društveno-ekonomski razvoj" pripojenih regiona Ukrajine.

"Braneći naše sugrađane u Donbasu i Novoj Rusiji, mi branimo samu Rusiju i borimo se za našu otadžbinu, suverenitet, za naše duhovne vrednosti i naše jedinstvo", rekao je Putin koji je 30. septembar proglasio "Danom ujedinjenja".

Krajem septembra 2022, posle organizovanja referenduma koji su Kijev i Zapad ocenili kao nezakonit, Putin je odobrio aneksiju ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk na istoku, kao i regiona Zaporožja i Hersona na jugu Ukrajine.

To pripajanje ukrajinske teritorije Rusiji izazvalo je oštre osude ukrajinskih vlasti i njenih zapadnih saveznika.

Međutim, Rusija samo delimično kontroliše te regione i izložena je kontraofanzivi Ukrajine koja nastoji da ih oslobodi.

Teme