Web Analytics
Mediji: Srbija prošle godine potrošila skoro pola milijarde evra na modernizaciju vojske - BetaRS

Mediji: Srbija prošle godine potrošila skoro pola milijarde evra na modernizaciju vojske

Društvo | Izvor: Beta | 01.10.2023 | access_time 09:10
Mediji: Srbija prošle godine potrošila skoro pola milijarde evra na modernizaciju vojske
Vlada Srbije investirala je u protekloj godini oko 460 miliona evra u modernizaciju oružanih snaga dok je za ovu godinu planirano oko 616 miliona za istu namenu, objavio je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, prema podacima iz završnog računa budžeta u 2022. godini Srbija je potrošila 53,8 milijardi dinara (oko 460 miliona evra) za nabavke naoružanja i razne druge tehnike i potrebe oružanih snaga.

"U taj iznos uračunate su sve vrste naoružanja, motorna vozila, medicinska sredstva za Vojnomedicinsku akademiju i vojnozdravstveni sistem, popuna ratnih materijalnih rezervi i drugo", navodi se u tekstu.

Portal podseća da su podaci o nabavkama u Srbiji poverljivi i da zato nije poznata struktura i količine nabavljenih sredstava ratne tehnike, ali da za procenu obima nabavki može da se koristi ekonomska klasifikacija 512 u budžetu, koja se odnosi na "mašine i opremu", kao i godišnji izveštaj o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport SDPR.

"Za 2022. godinu vrednost uvoza je 162 miliona dolara. Od tog iznosa oko 85 posto je direktno za potrebe Vojske Srbije, a ostalo za proizvodnju preduzeća koja se posredno odnosni na domaće vojne potrebe jer se radi o komponentama za domaće naoružanje", piše u tekstu.

Dodaje se da je Jugoimport SDPR prodao unutar zemlje robu u vrednosti od 69 miliona dolara, a to su uglavnom sredstva ratne tehnike za Vojsku Srbije - oklopna borbena vozila Miloš i Lazar 3 i samohodne haubice Nora-B52.

"Udeo investicionih ulaganja u odbrambenom budžetu Srbije dvostruko je veći od standarda u NATO. Smatra se da je visoko ulaganje kada 20 posto budžeta ide za naoružanje i infrastrukturu, a kod nas gotovo 40 posto budžeta 2022. godine potrošeno je samo za investicije u tehnici. Taj visok nivo ulaganja pokazuje da je u toku obimna modernizacija Vojske Srbije", navodi taj portal.

Prema budžetu za 2023. godinu planirano je da se za vojne potrebe izdvoji oko 1,37 milijardi evra, od čega 616 miliona po klasifikaciji 512 ("mašine i opremu").

"Od 2016. godine stvarna vrednost nabavki uvek je bila veća od prvobitno planiranih u budžetu i prošle godine je planirano 436,6 miliona evra. Budžet je prvobitno redukovan na 388,2 miliona evra u delu po klasifikaciji 512 ali je na kraju potrošeno 460 miliona evra", piše u tekstu.

Teme