Web Analytics
Dveri: Humanitarna katastrofa među Srbima na Kosovu zbog zatvorenih prelaza i zabrane snabdevanja - BetaRS

Dveri: Humanitarna katastrofa među Srbima na Kosovu zbog zatvorenih prelaza i zabrane snabdevanja

Kosovo | 03.10.2023 | access_time 14:55
Dveri: Humanitarna katastrofa među Srbima na Kosovu zbog zatvorenih prelaza i zabrane snabdevanja

Pokrajinski odbor pokreta Dveri saopštio je danas da se Srbi koji žive na Kosovu suočavaju sa "humanitarnom katastrofom" jer su od 24. septembra i oružanog sukoba u Banjskoj vlasti u Prištini delimično zatvorile dva administrativna prelaza tako da je dozvoljen izlazak s Kosova, ali je povratak zabranjen.

"Prelaz iz centralne Srbije ne može se preći ni peške, ni autom, ni autobusom, što je nezabeleženo u civilizacijskoj praksi.To praktično znači da možete da odete do Raške, Кraljeva ili Novog Pazara u trgovinu, u nabavku lekova, na lekarski pregled, operaciju ili recimo porođaj, ali se posle toga ne možete vratiti svojoj kući i porodici", piše u saopštenju.

Dveri navode da je zabranjen autobuski saobraćaj u oba smera što još više otežava komunikaciju stanovništva i ograničava slobodu kretanja.

"Na taj način Srbi su diskriminisani i nalaze se u svojevrsnom logoru, gde se nad njima vrši nečuveni teror. S obzirom da su i svi alternativni prelazi zatvoreni i pokriveni takozvanim policijskim jedinicama iz Prištine i da se svaki ilegalni prelaz na tim pravcima kažnjava novčanom kaznom od 450 evra, to praktično znači da je ulaz na KiM hermetički zatvoren", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "situacija još dramatičnija kada se uzme u obzir da se kontinuirano nastavlja nesnabdevanje lekovima KBC Кosovska Mitrovica, da kiseonik nestaje" i navodi se da, "po izjavama vlasnika, trgovine su poluprazne i zalihe mogu potrajati još tri, četiri dana".

"NLB banka, Komercijalna banka i Banka Poštanska štedionica ostaju bez novca, pa poslodavci nisu u mogućnosti da svojim zaposlenima isplate lične dohotke", prenose Dveri.

Preduzeća na severu Kosova su tako da prinuđena da prekinu poslovanje i veliki broj zaposlenih pošalju kućama.

Zbog svega toga, "Srbima na severu КiM preti humanitarna katastrofa neslućenih razmera koja se namerno pravi kako bi se na preostale Srbe i na taj način izvršio dodatni pritisak da napuste svoja vekovna ognjišta", navele su Dveri.

Pokrajinski odbora Dveri za Kosovo i Metohiju je ocenio da Vlada Srbije i njena Kancelarija za Kosovo "ništa ne čine da bi pomogli Srbima na KiM, dok mediji o ovome ćute".

Teme